ZAANDAM - Tegen de 45-jarige Bulgaar Assan S. die vorig jaar op 9 februari in Zaandam een 28-jarige landgenote op straat voor haar huis heeft doodgestoken, is 17 jaar cel geëist.

Hij heeft bekend op 9 februari vorig jaar in de Czaar Peterstraat een 28-jarige Bulgaarse om het leven te hebben gebracht. Zij werd meerdere malen met een mes gestoken. Volgens de Officier van Justitie was er een relatie geweest maar kon verdachte het niet verkroppen dat er een einde aan was gekomen.

"Het was gewoon een slachting", zegt de Officier van Justitie vandaag in de Alkmaarse rechtbank.

Agenten hielden Assan aan toen hij met een bebloed mes op de deur van een politiebureau stond te bonken en vertelde dat er verderop een vrouw op straat lag. Het slachtoffer werd in eerste instantie gereanimeerd, maar overleed twee weken later in het ziekenhuis alsnog.

Verward verhaal
De verdachte heeft het afgelopen jaar diverse verschillende verklaringen afgelegd van wat er de bewuste vrijdagavond in het centrum van Zaandam is gebeurd. Vandaag hangt hij een verward en wijdlopig verhaal op dat hij een afspraak had voor een huurkamer. Maar dat de eigenaar niet thuis was en hij in de buurt was gaan dwalen.

Toen was hij het slachtoffer toevallig tegengekomen. Hij was boos op haar geworden omdat ze weer eens met foute, criminele vrienden was omgegaan. Hij had haar geslagen en kan zich niet herinneren haar te hebben gestoken. Het mes zou hij op straat hebben gevonden in een boodschappentas.

'Ik heb spijt'
Als de rechter hem confronteert met alle tegenstrijdigheden in zijn vele verklaringen zegt hij: "Ik beken schuld. En ik heb spijt. Ik vind het heel erg wat ik heb gedaan maar ik weet niet er precies gebeurd is".

Rechter: "Was het boosheid? Was het jaloezie of was er iets met achtervolgingswaan door een vergiftiging? Wat is het nou?"

Assan S. nogmaals: "Spijt mij heel erg. Ik hield van haar. Nooit intenties gehad om haar iets aan te doen." Maar dat dit laatste wordt door de rechter sterk betwijfeld door een reeks van verklaringen van familie en vrienden van het slachtoffer. Hieruit rijst het beeld van een gewelddadige, obsessief jaloerse en gefrusteerde man.

Volgens de moeder van het slachtoffer had haar dochter ooit tegen haar gezegd dat hij haar zou doodsteken. Maar de moeder had dit nooit serieus genomen. Een broer van de verdachte verklaarde dat hij altijd met haar bezig was en zei dat hij nooit zou rusten tot hij haar zou krijgen.

Niet herinneren
Rechter: "Waarom heeft u gestoken?"

Verdachte: "Ik heb dat niet gewild."

Rechter: "Maar het is wel gebeurd. Hoe kan dat?"

Verdachte: "Ik heb geen plan gehad. Ik kan het me niet herinneren. Pas toen ik zag dat ik een mes in mijn handen had, ben ik naar het politiebureau gerend."

De verdachte heeft in Nederland een blanco strafblad en is in Bulgarije lang geleden, in 1995, veroordeeld voor diefstal. Uit observaties van het Pieter Baancentrum is niet gebleken dat de verdachte een stoornis zou hebben.

Bloedend op straat
De nabestaanden van het slachtoffer hebben een vordering ingediend vanwege "shockschade". Zo hebben haar moeder en haar schoonzus haar bloedend zien liggen op straat voor de deur van hun huis. Binnen sliepen op dat moment de twee jonge kinderen van de schoonzus het slachtoffer. Het slachtoffer heeft zelf ook twee kinderen die bij haar ex-man in Bulgarije wonen.Vandaag zegt de moeder in de rechtbank: "Ik ben dood van binnen. Ik ben samen met mijn dochter begraven. Jij hebt haar vermoord omdat jij haar niet kon krijgen."