KROMMENIE - Een 28-jarige man uit Krommenie is in hoger beroep veroordeeld tot 5 jaar cel en tbs met voorwaarden voor gepleegde pedoseksuele misdrijven. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. De gevangenisstraf is 1 jaar hoger dan de rechtbank eerder oplegde. Het Openbaar Ministerie, dat in hoger beroep was gegaan van dat vonnis, had 6 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist.


Misbruik

De man verrichte in India en Europa jarenlang seksuele handelingen met tal van jonge jongens, die soms nog geen 12 jaar oud waren. Hij maakte daarbij regelmatig misbruik van zijn vertrouwenspositie en waar nodig betaalde hij voor de seks. Op advies van gedragsdeskundigen worden de feiten de man, vanwege een pedofiele stoornis, in verminderde mate toegerekend. Het hof straft hoger dan de rechtbank, omdat het zwaarder tilt aan de bewezen feiten.

Naast de celstraf heeft het gerechtshof, net als eerder de rechtbank, tbs met voorwaarden opgelegd. De man moet een langdurige klinische behandeling ondergaan en zich jarenlang aan vele andere strakke voorwaarden houden, alles met het oog op het voorkomen van herhaling van misbruik in de toekomst. Net als de rechtbank vindt het gerechtshof daarvoor tbs met dwangverpleging, zoals door het Openbaar Ministerie gevorderd, niet noodzakelijk.

Schadevergoeding
De man moet aan 3 jongens vele duizenden euro schadevergoeding betalen. Dit betreft vooral smartengeld, vanwege de ernstige psychische schade die hij heeft veroorzaakt.