ZAANDAM - Een 40-jarige man is in zijn cel aangehouden in verband met de moord op Lucas Boom in 2015. Volgens het OM is de man één van de uitvoerders van de liquidatie. Op korte termijn worden meer aanhoudingen verwacht.

Lucas Boom werd op 9 juni 2015 in een woonwijk in Zaandam op klaarlichte dag voor de ogen van bassischoolleerlingen door mannen met automatische wapens neergeschoten. Hij werd geraakt door meerdere kogels en overleed ter plaatse. De schutters vluchtten in een bestelbus die brandend werd teruggevonden in Amsterdam-Noord.

Wittenburg
De 40-jarige verdachte werd ook al in 2015 door de politie aangehouden op verdenking van de moord op Lucas Boom. Hij werd toen door de rechtbank in Haarlem vrijgelaten omdat er volgens de rechtbank onvoldoende bewijs was voor zijn betrokkenheid bij de moord. Op grond van een verklaring die een anonieme getuige vorig jaar heeft afgelegd, is de 40-jarige verdachte vandaag voor de tweede keer aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Lucas Boom. De man zit op dit moment in voorlopige hechtenis in het onderzoek naar de dood van Mohammed Bouchiki. De volkomen onschuldige 17-jarige Bouchiki werd in 2018 doodgeschoten in het buurthuis op Wittenburg. De 40-jarige verdachte werd afgelopen juni op Curaçao aangehouden en aan Nederland overgedragen.

Gedagvaard
Op 11 november aanstaande staat de verdachte pro forma op zitting op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Mohammed Bouchiki. Hij zal dan ook worden gedagvaard op verdenking van moord op Lucas Boom. Door de samenhang van beide zaken en het feit dat de verdachte in een Amsterdamse zaak in hechtenis zit, is de leiding van het onderzoek naar de dood van Lucas Boom door het parket Noord-Holland overgedragen aan het parket in Amsterdam.