AMSTERDAM - De 52-jarige Johnny O. moet acht jaar de cel in voor het veroorzaken van het dodelijke ongeval op de A10 bij Amsterdam. Hierbij kwamen op 23 december vorig jaar een 44-jarige man uit Wormerveer en zijn 34-jarige Amsterdamse passagier om het leven. De rechtbank in Amsterdam legde O. ook een rijverbod op van vier jaar.

De gevangenisstraf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM). De officier van justitie vroeg echter een rijverbod van tien jaar.

De rechtbank acht het bewezen dat O. de motor met opzet twee keer heeft aangereden en houdt hem verantwoordelijk voor doodslag.

Op de avond van het dodelijke ongeluk raakte de automobilist op hoge snelheid de motor, nadat de motorrijder de auto van de Krommeniër zou hebben afgesneden op de A10 bij het Coenplein. De bestuurder schrok van de actie, moest remmen en raakte daarbij de vangrail.

Trappende bewegingen
De verdachte besloot daarop om achter de motorrijder aan te gaan. Volgens getuigen zou hij bij een snelheid van 100 tot 130 km/u meerdere keren naar rechts hebben gestuurd, in de richting van de motor. De motorrijder zou trappende bewegingen hebben gemaakt.

Bij de laatste keer insturen raakte de automobilist de motor, die omviel. De 44-jarige motorrijder uit Wormerveer en een 34-jarige vrouw uit Amsterdam, die achterop de motor zat, kwamen om het leven.