ZAANDAM - Bij bewoners van de Harpoeniersstraat in Zaandam zit de schrik er goed in. Vannacht brandde er een bestelbus uit in de straat; het is al de twaalfde autobrand in Zaandam sinds mei.

"Ik ben enorm geschrokken", vertelt bewoonster Nel. De bestelbus stond precies voor haar huis, drie ramen zijn gesprongen. "Ik raakte in paniek, het was precies voor mijn raam", vertelt een andere bewoonster. "Ik ben gelijk naar mijn buurmeisje gegaan en heb haar wakker gemaakt."

Buurtbewoners maken zich zorgen. "Je voelt je niet echt veilig meer hier in de buurt", aldus Nel. "Het is niet iets wat je in de koude kleren gaat zitten."

In totaal zijn er dit jaar in Zaandam al veertien auto's uitgebrand, maar verdachten voor die branden zijn nog niet opgepakt. Wel heeft de politie begin deze maand een 16-jarige jongen aangehouden die zich verdacht bij een auto ophield, handschoenen droeg en meerdere ontvlambare stoffen bij zich had.

De politie laat weten dat er de komende tijd meer politie-inzet zal zijn en vraagt bewoners om verdachte situaties te melden.