WORMERVEER - De brand in het historische pand aan de Zaanweg in Wormerveer heeft een flink beroep op het uithoudingsvermogen van de dienstdoende brandweerlieden gedaan. Ze begonnen rond 18.00 uur gisteravond met bluswerkzaamheden, gaven rond 2.15 uur het sein brand meester, maar waren ook daarna nog uren in touw om het uitgebrande pand na te blussen.

"Om 2.15 uur is het sein brand meester gegeven", twittert de Veiligheidsregio. "De brandweer is nog de hele nacht aan het nablussen. Hierbij kan sprake zijn van rook en stankoverlast."

Vanwege de hevige rookontwikkeling werden bewoners gisteravond en vannacht herhaaldelijk gewaarschuwd om ramen en deuren gesloten te houden en mechanische ventilatie uit te schakelen. Tweemaal werd er een NL-Alert gestuurd.

Volgens de beheerder van Facebook Wormerveer, die de ontwikkelingen rond de brand op de voet volgt, wordt de brandweer bijgestaan door korpsen uit de regio. Geëvacueerde bewoners uit onder meer de Goudastraat worden opgevangen bij Gingers Eten & Drinken en in buurtcentrum De Lorzie. In het buurtcentrum zitten de hele nacht een arts en ambulancebroeders klaar, zo meldde de stichtingsvoorzitter eerder op de avond aan NH Nieuws.

Niet van binnenuit
De brand brak rond 17.00 uur uit. Waarom het zo lang duurde om het vuur onder controle te krijgen, is nog niet bekend, al lijkt het erop dat de brandweer vanwege de hitte de brand niet van binnenuit kon blussen.