ZAANDAM - Een 19-jarige Zaandammer negeerde vanmiddag een stopteken van de politie en nam op hoge snelheid de spreekwoordelijke benen richting het centrum. Uiteindelijk liep de man, die onder invloed van drugs bleek te verkeren, op een knullige manier alsnog tegen de lamp.

De politie stond vanmiddag te controleren op de N203 in Zaandam. Toen agenten het rijbewijs wilden controleren van de 19-jarige bromfietser, reed hij snel door de berm om zo uit handen te blijven van de dienders. "De echte heer had een dame achterop de bromfiets zitten en bracht zo ook haar veiligheid in gevaar", schrijft de politie.

Gevlucht
Het duo ging er als een haas vandoor en de achtervolging werd ingezet. Die eindigde in het centrum van Zaandam, waar de bestuurder wist te ontkomen.

Maar omdat het kenteken was genoteerd en de politie "het gezicht van de bromfietser inmiddels kon dromen", werd de zoektocht niet gestaakt. Bij het huisadres van de vermoedelijke verdachte werd niemand aangetroffen, maar bij een adres van een familielid werd de betreffende bromfiets gespot en liep de bestuurder toevalligerwijs net het huis uit, recht in de handen van de politie.

Uit een speekseltest bleek de man onder invloed te zijn van drugs. Niet voor het eerst, want bij een eerdere controle was hij ook al zijn rijbewijs kwijtgeraakt. De Zaandammer is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Boeteregen
Naast een proces-verbaal voor het rijden onder invloed, moet de bromfietser in ieder geval drie bekeuringen betalen. Het negeren van een stopteken, het niet gebruiken van het verplichte fiets/bromfietspad en het rijden in een geslotenverklaring kost hem 570 euro. Bovendien moet hij een verplichte verkeerscursus volgen, die nog eens meer dan 1.000 euro zal kosten.