ZAANDAM - In een lopend strafrechtelijk onderzoek van het Landelijk Parket naar verdachte geldstromen en transacties met cryptovaluta, deed de politie dinsdag zoeking in een woning in Zaandam en in een woning in Valencia (Spanje). Daarbij is nauw samengewerkt met de Guardia Civil. De politie hield een 40-jarige verdachte aan in zijn woning in Zaandam. Hij is zojuist voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Bosch die 14 dagen bewaring heeft bevolen. De man wordt verdacht van witwassen en valsheid in geschrifte.

De Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid doorzocht dinsdagmorgen vroeg de adressen en controleerde ook aanwezige schuurtjes en garageboxen. Het FinEC Team (Financieel Economische Criminaliteit) van de Dienst Landelijke Recherche is onder andere gespecialiseerd in het in kaart brengen van (digitale) geldstromen. In Spanje legde de politie beslag op een woning met zwembad, een motor en twee auto’s.

Verder is onder andere beslag gelegd op administratie en gegevensdragers die kunnen duiden op handel in crypto valuta en op vervalste documenten. In de woning lagen dure schoenen en andere merkartikelen.

Recente veroordeling
De aangehouden verdachte werd op 9 februari 2022 in een ander strafrechtelijk onderzoek (26Keller) veroordeeld tot 12 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Hij had zich schuldig gemaakt aan het witwassen van ruim 100.000 euro en het bezit van 174 MDMA tabletten.

Het onderzoek gaat verder. Verdachte zit in beperkingen. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Woordvoering: Landelijke Eenheid