ZAANDAM - Langs de weg in Zaandam krijgt een aanhouding voor identiteitsfraude een totaal andere wending op vrijdag 27 januari 2023. Als de bestuurder ineens gas geeft, staat een agent twintig seconden doodangsten uit, als hij meer dan tweehonderd meter wordt meegesleurd langs het portier van de rijdende auto. Hij smakt tegen de grond, rolt meermaals om zijn as en komt na enkele meters tot stilstand met schaafwonden, pijn en beschadigde uitrusting en kleren.


De officier van justitie was dan ook duidelijk, toen hij donderdag 36 maanden onvoorwaardelijke celstraf eiste tegen de 38-jarige Britse bestuurder van de auto: hier was sprake van poging tot doodslag. ‘De agent had onder de wielen van de auto terecht kunnen komen, met zijn onbeschermde hoofd en met hoge snelheid op het asfalt kunnen slaan of hij had zijn nek kunnen breken of andere ernstig en potentieel dodelijke verwondingen op kunnen lopen.’

60 kilometer per uur

Dat de verdachte, afkomstig uit het Engelse Sidcup, die bewuste avond werd aangehouden, was het gevolg van een eerdere politiecontrole. De man had zich daarbij geïdentificeerd met andermans paspoort, zo was achteraf gebleken. Nadat de auto waarin hij toen reed enkele dagen later werd gespot via ANPR-camera’s, bood dit de politie de mogelijkheid hem te lokaliseren en aan te houden op verdenking van identiteitsfraude.

Eenmaal aan de kant van de weg had de verdachte gevraagd of hij zijn telefoon mocht pakken. Dan kon hij iemand bellen na zijn vrijlating. Dit werd toegestaan. Vervolgens zag een van de agenten dat de verdachte zijn hand naar de versnellingspook bracht, waarbij hij, vermoedend dat deze wilde wegrijden, de man op borsthoogte bij zijn kleren pakte. De wagen reed inderdaad weg, trok op en bleef rijden, terwijl de agent, die de verdachte nog altijd vasthad, werd meegesleurd. Dit ging ongeveer 230 meter door voordat de agent de man losliet en ten val kwam op het asfalt. In deze twintig seconden bedroeg de hoogste gemiddelde snelheid van de auto 60 kilometer per uur, zo kon worden vastgesteld via de beelden van de bodycam die de agent had gedragen.

De verdachte ging ervandoor in de auto en verdween uiteindelijk te voet in de nacht. Mede dankzij aandacht in het tv-programma Opsporing Verzocht kon hij in juni 2023 worden aangehouden in Frankrijk. Hij werd daarop overgeleverd aan Nederland, waar hij sindsdien in voorlopige hechtenis heeft vastgezeten.

Gaspedaal indrukken

In de rechtszaal sprak de officier van een ‘zeer heftige’ en ‘angstige’ ervaring voor de agent. Volgens hem heeft de verdachte bewust de kans aanvaard dat het slachtoffer had kunnen overlijden die avond in januari 2023. ‘Hij gaf geen gehoor aan de agent die meerdere malen ‘stop’ riep. Hij sloeg hem wel meerdere keren in het gezicht, terwijl hij het gaspedaal bleef indrukken. Hieruit blijkt dat dat de verdachte op geen enkele wijze oog had voor het levensgevaar waarin hij het slachtoffer bracht. Hij dacht enkel en alleen aan zichzelf en zijn vlucht.’

Het OM acht zowel poging tot doodslag als de verdenking van identiteitsfraude bewezen en eist drie jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen de bestuurder, plus een rijontzegging voor twee jaar. Hem wordt zwaar aangerekend dat hij het feit tegen een agent in functie beging. De uitspraak volgt op 25 januari.