ZAANDIJK - De politie heeft beelden naar buiten gebracht van de enorme explosie in een volgeboekt hotel in Zaandijk, vorige maand. Uit de beelden blijkt hoe gigantisch hard de knal is geweest. "Het is een wonder dat niemand gewond is geraakt", aldus de politie. De beelden zijn vanavond ook te zien bij BureauNH.

In de video is te zien hoe de man op een scooter op woensdag 24 april rond 02.15 uur 's nachts aan komt rijden over de Julianabrug. Hij zet de scooter zo neer, dat hij daarna makkelijk weg kan rijden. Met het explosief onder zijn arm klautert de man over een hekje en rent naar de achterkant van het hotel.

Daar slaat de man een ruit in met een hamer, loopt naar binnen en zet het explosief neer op de bar in het restaurant. Hij steekt het voorwerp aan, en maakt vervolgens dat hij wegkomt.

Lichtflits
Na vijftien seconden gaat het explosief af: een enorme lichtflits wordt opgevolgd door zwarte rook die de ruimte van het restaurant vult. Op bewakingsbeelden aan de buitenkant van het hotel is te zien hoe grote kozijnen uit de gevel knallen.

De dader kijkt nog even achterom om te aanschouwen wat hij heeft aangericht en gaat er op de scooter zonder kentekenplaat weer vandoor. De ravage is enorm.

Volgeboekt
Het hotel was op dat moment volgeboekt, er verbleven zo'n 30 gasten. Dat niemand gewond is geraakt, is een wonder. "Dit had enorm uit de hand kunnen lopen. Gelukkig was de brandweer er snel en was de brand snel onder controle", aldus politiewoordvoerder Petrie Koenen.

Waarom iemand het voorzien heeft op het hotel, is voor de politie nog altijd een raadsel. Een brand eerder dit jaar bij het hotel wordt ook meegenomen in het onderzoek. Deze was vermoedelijk aangestoken en dat zou zo maar eens door dezelfde dader zijn gedaan