ASSENDELFT - De officier van justitie van het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) heeft vandaag een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 24 jaar geëist tegen een inmiddels 50-jarige man uit Assendelft. Het OM verdenkt hem van moord dan wel poging daartoe door levensgevaarlijke woningbrandstichting in de vroege morgen van 2 november 2020, terwijl zijn gezinsleden in bed lagen te slapen. Hierbij is zijn 14-jarige zoon om het leven gekomen en raakten zijn vrouw en overige twee kinderen (ernstig) gewond. Ook verdenkt het OM de man van verduistering in dienstbetrekking van ongeveer tweeëneenhalf miljoen euro.


Verduistering

Vanaf 2014 heeft verdachte gefraudeerd bij zijn werkgever, door in zijn functie van financial controller geld van zijn werkgever over te maken naar zijn eigen bankrekeningen. In totaal gaat het om een bedrag van 2,4 miljoen euro. Verdachte gaf het geld uit aan o.a. online gokken en bitcoins. Ook is het geld besteed aan vakanties, een grote auto en een verbouwing van het huis. Zijn vrouw en kinderen wisten niet van de oplichting en dachten dat de luxe uitgaven door beleggingswinsten waren gefinancierd, zoals verdachte hen had wijsgemaakt. Toen de werkgever de fraude ontdekte is verdachte in oktober 2020 ontslagen. Thuis vertelde hij niets. Hij doet alsof hij gewoon naar zijn werk gaat. Deze façade duurt anderhalve week.


Bewuste brandstichting

Voor het OM staat vast dat verdachte zichzelf en zijn gezin opzettelijk wilde doden. Hij heeft daarvoor voorbereidingen getroffen en uitvoeringshandelingen verricht. Dit blijkt voor het OM uit de aanschaf van jerrycans vijf dagen voor de fatale brandstichting, die verdachte vult met 15 liter benzine en die hij uiteindelijk in de vroege ochtend van 2 november, in het trapportaal op de benedenverdieping van zijn woning leeggiet en aansteekt, terwijl zijn vrouw en drie kinderen op de bovenverdieping slapen. De officier van justitie: ‘’Het tijdverloop gaf verdachte tijd en gelegenheid om te bedenken wat de gevolgen voor anderen kunnen zijn. Ook heeft hij zijn auto van de oprit naast de woning verplaatst naar elders in de straat, uit angst dat de brand de auto zou verwoesten. Dat geeft aan dat hij zich bewust was van de gevaren van brand.’’


Ernst

Brand in je eigen huis, één kind dat het niet heeft overleefd, twee andere kinderen en hun moeder die ternauwernood hebben kunnen ontsnappen aan de rook en vlammen. En die naderhand horen dat het hun eigen vader en echtgenoot is die dat heeft gedaan. De officier: ‘’Hun hele leven is ondersteboven gegooid door gebeurtenissen waar ze niet om gevraagd hebben, geen weet van hadden, waardoor ze hun geliefde kind en jongste broer verliezen. Daar komt bovenop dat zij nauwelijks antwoord krijgen op de vraag waarom hun man en vader de woningbrand heeft gesticht terwijl ze allemaal thuis waren. Het is onbegrijpelijk dat een partner, een vader die van zijn kinderen houdt, hen kan blootstellen aan een dergelijk lot’’, aldus de officier.

Strafeis

Volgens het OM is moord op zijn jongste zoon en poging moord op zijn vrouw en overige twee kinderen, door middel van een levensgevaarlijke brandstichting in de woning, bewezen. Ook acht het OM verdachte schuldig aan verduistering in dienstbetrekking. Gedragsdeskundigen hebben niet tot TBS geadviseerd, het OM houdt de verdachte daarom volledig toerekeningsvatbaar en acht vergelding in de vorm van een lange gevangenisstraf passend. De verdachte hoort 24 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. Ook vraagt de officier om toewijzing van de gevraagde schadevergoeding.


De rechtbank doet naar verwachting uitspraak op 14 april