HOOFDDORP - Zaandammer Ferry de G. (38) moet 16 jaar de gevangenis in voor het doodschieten van zijn ex-vriendin Raja Draaisma (35). Dat heeft de rechtbank vandaag in hoger beroep besloten.


De rechtbank achtte eerder doodslag bewezen en legde toen nog 12 jaar gevangenisstraf op. Maar in hoger beroep werd Ferry veroordeeld voor doodslag met voorbedachte raad en dus van moord. Het OM had een gevangenisstraf van 18 jaar geëist.

Geen noodweer
De verdachte beriep zich eerder op noodweer. Hij zou op 22 juni 2015 zijn spullen bij de woning van zijn ex-vriendin hebben willen ophalen. De Hoofddorpse Raja zou hem toen bedreigd hebben met een pistool. Dit wapen zou hij 2 maanden eerder bij haar hebben achtergelaten. Er zou een worsteling zijn gevolgd, waarbij de verdachte zijn ex het wapen ontfutselde en het dodelijke schot loste.

Het hof heeft dit alternatieve scenario verworpen en acht bewezen dat de verdachte met het pistool naar de woning is gegaan met het vooropgezette plan haar dood te schieten.

In koele bloede
Ferry heeft Raja achter haar woning doodgeschoten, terwijl hij wist dat haar toen negenjarige dochter thuis op haar zat te wachten. Na de moord is hij kalm weggelopen. De verdachte heeft amper compassie getoond met de nabestaanden en vooral aandacht gevraagd voor zijn eigen situatie.

Het hof heeft bij de oplegging van de straf overwogen dat de verdachte volledig verantwoordelijk moet worden gehouden voor zijn daad, nu deskundigen geen stoornis hebben vastgesteld.

Ferry moet ook een schadevergoeding betalen aan de vader van Raja.