ZAANDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank in Amsterdam 15 maanden gevangenisstraf geëist waarvan zes voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar tegen een 30-jarige verdachte uit de Zaanstreek, provincie Noord-Holland. Het OM verwijt verdachte handel in en bezit van professioneel vuurwerk, zoals flowerbeds en shells. De man was al eerder in aanraking geweest met politie en justitie voor het overtreden van het Vuurwerkbesluit.


Zwaar vuurwerk

De verdachte zit sinds zijn aanhouding op 24 september van dit jaar in voorlopige hechtenis voor bezit en handel van professioneel vuurwerk. Op 24 september werd ongeveer 1500 kilogram professioneel vuurwerk aangetroffen in een bedrijfspand in Hauwert, gemeente Medemblik.

Met de handel wilde de verdachte snel geld verdienen. Vermoedelijk hield verdachte zich al langer bezig met de handel in vuurwerk.

Onverantwoordelijk
Het gedrag van verdachte noemt de officier van justitie laakbaar en onverantwoordelijk. Op geen enkele wijze is rekening gehouden met de risico’s. De opslag en vervoer van dit type vuurwerk is gevaarlijk. Ook voor hulpverleners die in geval van calamiteit er niet op bedacht zijn dat er in de loods 1500 kilo zwaar vuurwerk ligt.

De eis vindt de officier van justitie passend omdat de verdachte ondanks eerdere waarschuwingen in herhaling valt en opnieuw handelt in illegaal vuurwerk voor het snelle geld zonder zich rekenschap te geven van de enorme risico’s en gevaren.

Uitspraak
De rechter heeft de verdachte een gevangenisstraf opgelegd van negen maanden, waarvan zes voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar, met daarbij nog een werkstraf van 240 uur.