ZAANDAM - Jan van der Male wordt vanaf 1 mei de nieuwe gemeentearchivaris van Zaanstad en Oostzaan. Hij volgt daarmee Frans Hoving op die met pensioen gaat. Wethouder Dienstverlening Harrie van der Laan: “Ik ben blij dat we met de komst van Jan van der Male een gemeentearchivaris krijgen die al ruime ervaring heeft binnen ons Gemeentearchief en veel kennis heeft van de Zaanse historie. Ik wens Jan veel succes en kijk uit naar de samenwerking. Ik wil Frans Hoving hartelijk danken voor zijn tomeloze inzet. Ik heb met veel plezier met hem samengewerkt. Frans is zeer kundig en daarnaast een warme persoonlijkheid. Ik ga hem missen.”

Over Jan van der Male
Jan is sinds 2015 bij het Gemeentearchief Zaanstad werkzaam in de functie van coördinator digitalisering en digitale beschikbaarstelling. Opgegroeid in de mooie historische stad Middelburg, is daar al jong de interesse in lokale geschiedenis ontstaan. Het was de aanleiding om Media, Informatie en Communicatie te gaan studeren aan de HvA, gevolgd door de Master Archiefwetenschap aan de UvA. Van 2010-2015 was Jan werkzaam bij het Noord-Hollands Archief en deed er veel praktijkervaring op met enerzijds het toegankelijk maken van archieven en anderzijds het ondersteunen bij archiefonderzoek.

Sinds 2011 woont hij in de Zaanstreek. Op privétitel publiceerde hij, behalve artikelen in o.a. het tijdschrift Zaans Erfgoed, een boek over de geschiedenis van en rondom de Oostzijderkerk bij het sluizencomplex in Zaandam. Een boek over 150 jaar spoorweggeschiedenis in de Zaanstreek leverde hem in 2021 een nominatie op voor de Bredenhofprijs. Met enige regelmaat geeft hij rondleidingen en lezingen.

Erfgoed leeft in de Zaanstreek
Jan van de Male: “Het Gemeentearchief Zaanstad heeft een centrale rol in het Zaanse erfgoedveld. Veel Zaankanters zijn trots op de unieke identiteit van onze streek, zoals die in het verleden is gevormd. Zoveel als er over de Zaanse geschiedenis wordt geschreven, gebeurt bijna nergens! Het laat zien hoe sterk erfgoed hier leeft. De collecties van het Gemeentearchief Zaanstad zijn daarvoor een onmisbare bron. De afgelopen acht jaar heb ik de collectie die het archief beheert, grondig leren kennen. Ik weet dus welke verhalen in onze depots verborgen liggen en verteld moeten worden.

De Zaanstreek is een dankbare voedingsbodem om de verhalen over vroeger te vertellen en levend te houden. In woord en beeld. Fysiek en digitaal. Daarnaast bewijst het Gemeentearchief Zaanstad elke dag opnieuw zijn waarde doordat heel veel individuele burgers en organisaties er gebruik van maken. De toekomst biedt veel uitdaging als het gaat om het opnemen en beschikbaar stellen van digitaal gevormde archieven. Ik zie ernaar uit om me in te zetten voor een betrouwbaar informatiebeheer en een aantrekkelijke presentatie van de Zaanse geschiedenis.”

Over Frans Hoving
Jan volgt op 1 mei 2024 Frans Hoving op die sinds 2017 als Gemeentearchivaris voor Zaanstad werkt.Frans Hoving: “Ik heb het altijd een hele leuke baan gevonden. De Zaanstreek was echt een ontdekking voor mij want ik kom hier niet vandaan. Er is een enorme belangstelling onder inwoners voor de historie en een sterke Zaanse identiteit. Ik vind het hier zo leuk dat ik naar de Zaanstad ben verhuisd. Ik woon hier met veel plezier." Frans gaat vanaf mei van zijn pensioen genieten. “Ik ga eerst een paar maanden fietsen en daarna ga ik me zeker ergens maatschappelijk voor inzetten.”