OOSTZAAN - De politie heeft maandag een 20-jarige man uit Amsterdam aangehouden op verdenking van mogelijke betrokkenheid bij het plaatsen van een handgranaat op een auto in september 2019 in Wijdewormer.


Handgranaten 11 en 13 september
Op woensdag 11 september werd een handgranaat aangetroffen bij een bedrijf van een 60-jarige man uit Oostzaan. Het explosief lag nabij de fietsenstalling voor het bedrijf aan de Ambacht en werd ’s morgens ontdekt door personeelsleden.

Twee dagen later, op vrijdag 13 september, trof de Oostzaner een handgranaat aan op zijn auto. Hij ontdekte de handgranaat toen hij de auto parkeerde voor zijn bedrijf, maar vermoedelijk werd de handgranaat al op een eerder moment die dag op de auto geplaatst. Waarschijnlijk gebeurde dit die middag rond 13.50 uur op een trainingscomplex van een voetbalvereniging in Wijdewormer.

Beschieting auto 26 augustus
In augustus 2019 was de man ook al het slachtoffer van een bedreiging. Op maandag 26 augustus trof de man zijn auto, die geparkeerd stond op de oprijlaan voor zijn woning aan de Haal, aan met diverse kogelinslagen. Uit onderzoek bleek dat er met een vuurwapen op de auto was geschoten.

Onderzoek en getuigen gezocht
De politie zet ondanks deze aanhoudingen haar onderzoek voort en sluit meerdere aanhoudingen niet uit. Ook is de politie nog steeds op zoek naar getuigen die mogelijk meer weten over deze incidenten. Of misschien heeft iemand informatie die belangrijk kan zijn voor het onderzoek en heeft dit nog niet gedeeld. Ook doet de politie onderzoek naar eventuele linken met de voetbalclub OFC.

Wij begrijpen dat eventuele tipgevers liever anoniem willen blijven en dat kan op meerdere manieren.

Meld Misdaad Anoniem en TCI
Meld Misdaad Anoniem (M.) is het onafhankelijke meldpunt waar anoniem informatie doorgegeven kan worden over criminaliteit en misdaad. Uw anonimiteit staat hierbij altijd centraal. U meldt bij M. over bijvoorbeeld moord, mishandeling, overvallen, drugs, brandstichting, wapen- of mensenhandel. Zo levert u een bijdrage aan de veiligheid in uw eigen omgeving. M. is bereikbaar via het telefoonnummer 0800-7000.

Maar mensen met informatie kunnen ook bellen met het Team Criminele Inlichtingen (TCI). Informatie is namelijk het kapitaal van de politie. Daarom wil de politie graag met u in gesprek, zeker als het zware criminaliteit betreft. Dit gesprek is vanaf het eerste moment strikt vertrouwelijk. Weet u van een ernstig misdrijf dat heeft plaatsgevonden of gaat plaatsvinden of hebt u hierover sterke vermoedens? Dan kunt u terecht bij het Team Criminele Inlichtingen via telefoonnummer 079-3458 999. Voor meer informatie kunt u kijken op https://www.politie.nl/themas/team-criminele-inlichtingen.html.

Bureau NH
Aankomende woensdag wordt in het opsporingsprogramma Bureau NH ook aandacht besteed aan deze zaken. Hier worden beelden getoond van de vermoedelijke schutter van de auto. En er zijn beelden waarop een persoon te zien is die vermoedelijk de handgranaat op de auto op het parkeerterrein in Wijdewormer legt.