ZAANDAM - In de gevangenis van Zaanstad is gisteren een 54-jarige Roemeen aangehouden. Hij wordt verdacht van 46 gevallen van zakkenrollerij en pinpasfraude.

De man was al maanden in het vizier van de politie voor verschillende zaken van pinpasfraude en zakkenrollerij tussen 2009 en 2018. Hierbij keek hij de pincode van zijn slachtoffers, vooral oudere mensen, af bij de pinautomaat. Met die pincode in zijn achterhoofd stal hij de bankpassen om er vervolgens grote bedragen mee te pinnen.

Hij wist tot 8 augustus 2018 uit de handen van de politie te blijven. Op die dag werd hij opgepakt nadat een politieman in burger hem herkende op straat, hem volgde en uiteindelijk op heterdaad kon betrappen. Zijn slachtoffer van die dag was een 88-jarige man uit Amsterdam die voor 900 euro werd bestolen.

Afgelopen dinsdag is de man aangehouden in zijn cel. Zijn straf voor die specifieke diefstal zou op 2 april aflopen, maar ondertussen is er genoeg bewijs om hem ook terecht te stellen voor de 46 andere diefstallen.

In totaal heeft de man zo'n 89.000 euro in zijn zak gestoken. De recherche in Amsterdam organiseert binnenkort een slachtofferbijeenkomst voor alle mensen die door de man bestolen zijn.