De politie hield dinsdag 1 november een 27-jarige man uit Zaandam en een 30-jarige man uit Amsterdam aan op verdenking van (poging) chantage van 34 mannen verspreid over heel Nederland. Ook twee vrouwen van 20 en 52 jaar uit Amsterdam zijn aangehouden op verdenking van witwassen.

De mannelijke verdachten zouden hebben gedreigd filmpjes, waarop de gedupeerden seksuele handelingen verrichtten, openbaar te maken. Uit heel Nederland kwamen aangiftes binnen, in totaal 29 stuks en 5 meldingen. Na de aanhoudingen van de mannen en vrouwen volgden nog twee doorzoekingen. De twee mannelijke verdachten zitten nog zeker 90 dagen in voorlopige hechtenis: de Raadkamer heeft dat donderdag beslist. Ze hebben allen een bekentenis afgelegd.

Risico’s

Als een ander seksueel getinte teksten, foto’s of filmpjes van jou heeft of (stiekem) maakt, maakt dat kwetsbaar. Het kan ingezet worden als wraakmiddel, na het beëindigen van een relatie of als chantagemiddel. Dit kan tot veel schaamte leiden en de angst dat de informatie ontdekt wordt, blijft groot.

Wat is sextortion?

Sextortion is afpersing met een seksueel getinte foto of video van het slachtoffer. Dit kan een naaktfoto of video van het slachtoffer zijn, maar het kan ook zijn dat webcambeelden van iemand zo gemonteerd worden dat het lijkt alsof het slachtoffer seks heeft met een minderjarige, zodat ook op deze manier gechanteerd wordt met het online zetten van materiaal. De afperser wil meestal geld of juist meer pikante foto's of video's van het slachtoffer. Vaak zijn de foto's en video's gestolen via social media, e-mails, door het overnemen van webcams of door het stelen van apparatuur.