ZAANDAM - Schaamte, schuld, angst en eenzaamheid: vrijwel alle slachtoffers van de Zaanse serieverkrachter Boyd van W. noemen dat in hun verklaring. Dat bleek vandaag op de tweede dag van het proces tegen de 24-jarige Zaandammer.

Van W. werd in oktober 2018 aangehouden, nadat een 15-jarig meisje uit Zaandam aangifte had gedaan van verkrachting. Uit het onderzoek bleek dat hij verspreid door het land - met name in Noord-Holland en de noordelijke provincies - meer slachtoffers had gemaakt.

Chantage
De 24-jarige Boyd legde via chatprogramma's contact en chanteerde al zijn slachtoffers met naaktfoto's die hij opgestuurd had gekregen nadat hij hun vertrouwen had gewonnen. Allemaal kwetsbare meisjes. Hij dwong ze vervolgens tot seksuele handelingen door te dreigen met het openbaar maken van de naaktfoto's.

"Ik was bang en in paniek", zegt een meisje dat slechts 13 jaar oud was. Verschillende meisjes heeft hij ontmaagd en allen zeggen dat ze geen enkel vertrouwen meer hebben in mannen. "Ik heb levenslang", zegt er een.

Schadeclaims
Dertien meisjes dienden vandaag voor tienduizenden euro's schadeclaims tegen hem in. De verhalen van de slachtoffers zijn schrijnend. Met de meeste gaat het nog steeds erg slecht. De een wil er over praten, de ander juist helemaal niet. "Mijn cliënt is gesloten als een oester", zegt een advocaat. "Ze heeft er nog helemaal niets over gezegd. Ze wil en ze kan niet. Haar ouders maken zich grote zorgen."

Alle ouders maken zich grote zorgen over hun kind. "Het raakt ons diep in ons hart dat wij onze dochter niet hebben kunnen beschermen", zegt een moeder die haar lieve, vrolijke dochter zag veranderen in een somber, depressief kind. Bijna alle gezinnen zijn door de zaak ontwricht en hebben problemen thuis gehad.

Angst
Wat ook veel ouders vrezen, is dat de verdachte contact wil blijven zoeken met hun dochters. Ze pleiten daarom voor een contactverbod. "Ik wil dat hij nooit meer contact kan krijgen met mijn dochter", zegt een moeder.

De verdachte zelf zegt op alle verklaringen dat hem het spijt en dat hij de enige is die schuld heeft.