ZAANDAM - Het Openbaar Ministerie heeft 30 maanden cel geëist tegen een 49-jarige man uit Turkije die met zijn reisbureau Beach Holidays duizenden mensen in Nederland een schijnvakantie verkocht. Het failliete reisbureau was gevestigd in Zaandam en later in Amsterdam.

Duizenden mensen werden in de zomer van 2009 door Beach Holidays gedupeerd. Zo'n 2.000 vakantiegangers kwamen er op een vliegveld in Turkije achter dat hun (terug)reis niet was betaald.

Voor nog eens 5.800 mensen ging de vakantie die ze geboekt en betaald hadden helemaal niet door. "En dat is zuur als je daar voor hebt gespaard en je kort van tevoren te horen krijgt dat de reis waar je zo naar uitkijkt en wellicht aan toe bent, wordt geannuleerd", aldus de officier van justitie.

Aangifte
In september 2009 werd het faillissement van de reisorganisatie uitgesproken. De curator deed daarop aangifte van mogelijke faillissementsfraude, wat aanleiding was voor het strafrechtelijk onderzoek. Hieruit bleek volgens het OM dat er sprake was van het onttrekken van grote bedragen uit de boedel en ook van de administratie bleek weinig te kloppen.

De man zou verder betrokken zijn geweest bij twee bedrijven die hotels exploiteerden in Turkije, waar in twee jaar tijd meer dan vier miljoen euro naar werd overgemaakt. Het is onduidelijk gebleven waar de overboekingen voor dienden. Het OM hield er in de strafeis rekening mee dat niets van het geld is teruggevonden en dat alle benadeelden kunnen fluiten naar hun centen.