ZAANDAM - Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, gaan drie Amsterdamse verdachten van een gewelddadige woningroof in Zaandam jarenlang de cel in. De officier van justitie noemde het 'zeer schokkend' dat zij zich tijdens de roof voordeden als politieagenten.

Op 17 juli 2018, in het holst van de nacht, slaan de overvallers toe. Twee mannen bellen aan bij een woning op het Dok in Zaandam, waar een gezin met twee dochters woont. De mannen dragen politie-uniformen en gebruiken een zogeten jammer, die het telefoon- en internetverkeer rondom de woning verstoort.

'Zeer schokkend'
Bij het zien van de 'agenten' doet de bewoner nietsvermoedend open. "Dan gebeurt wat je niet voor mogelijk wilt houden", aldus de officier van justitie. "De politie is de politie niet. Zeer schokkend, want dan wordt een wezenlijk fundament van onze rechtsstaat aangetast."

De mannen stormen naar binnen, binden de bewoner vast met handboeien en bedreigen hem met een vuurwapen. Ook zijn vrouw en dochters ontkomen niet aan geweld: zij worden in hun slaapkamers overvallen en moeten sieraden en geld inleveren.

Schrijnend
De vrouw weet uiteindelijk te ontkomen en belt 112. "Als de meldkamermedewerker meerdere keren herhaalt dat de bewoners moeten opendoen om de agenten binnen te laten, vraagt één van de slachtoffers op de achtergrond: is het écht de politie? Een logische vraag gezien de situatie, maar bijzonder schrijnend", aldus de officier.

Tegen de twee overvallers, een man van 33 en een man van 38 jaar, is acht jaar cel geëist. De derde verdachte, een 28-jarige Amsterdammer, heeft zich volgens het OM schuldig gemaakt aan medeplichtigheid en kreeg drie jaar cel tegen zich geëist.

'Misbruik gemaakt van politievertrouwen'
De officier noemt het kwalijk dat de verdachten 'alleen oog hebben gehad voor hun eigen financieel gewin'. "Het welzijn van de slachtoffers is daaraan volledig ondergeschikt gemaakt." Daarnaast hebben de overvallers 'doelbewust misbruik gemaakt van het vertrouwen dat de bewoners hebben in de politie'.

De rechtbank doet vermoedelijk over twee weken uitspraak.