ZAANDAM - Het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) heeft op dinsdag 19 januari 60 uur taakstraf geëist tegen een 16-jarige verdachte uit Zaandam. Het OM verdenkt hem van poging zware mishandeling van een leeftijdgenoot op 21 juni vorig jaar bij de Jagersplas in Zaandam.

Trap tegen hoofd
In het onderzoek heeft de 16-jarige verdachte volgens het OM tegen het hoofd van het slachtoffer geschopt. Hiervan heeft een andere jongen een filmpje gemaakt, dat naderhand breed is gedeeld op sociale media en dat ook de familie van het slachtoffer heeft gezien. Het filmpje is kort, maar de impact is groot. Op de beelden is te zien dat het slachtoffer vanuit het niets een harde trap tegen de zijkant van zijn gezicht krijgt. Een trap die hij op geen enkele manier had kunnen zien aankomen. Uiteindelijk loopt het goed af, maar het slachtoffer had ernstig(er) gewond kunnen raken. Op basis van de beelden, de aangifte, en de verklaringen van getuigen en van verdachte zelf, vindt het OM dat poging zware mishandeling bewezen kan worden.

Geen racisme-aspect
Uit het politieonderzoek blijkt dat het slachtoffer wordt belaagd door een steeds groter wordende groep. Hij wordt eerst uitgescholden en gediscrimineerd vanwege zijn Aziatische afkomst. Dit gebeurt voorafgaand aan de schop door een klein groepje. Wie deze uitlatingen hebben gedaan is, ondanks het onderzoek op dat punt, niet duidelijk geworden. Er zijn daarvoor dan ook geen verdachten aangehouden. Het onderzoek heeft niet uitgewezen dat verdachte de discriminerende uitlatingen heeft gedaan. Het schoppen heeft daarom volgens het OM geen racistisch aspect.

Strafeis
‘’Dit is nou echt een voorbeeld van zinloos geweld’’, aldus de officier van justitie tijdens de besloten jeugdzitting. Waarom verdachte dit heeft gedaan blijft onduidelijk. ‘’Het lijkt een impulsieve actie, maar wel eentje met hele grote gevolgen. En dat realiseert verdachte zich inmiddels ook erg goed. Hij heeft geleerd hoe groot consequenties kunnen zijn van zo’n onbesuisde actie. Ook heeft een gesprek plaatsgevonden tussen verdachte en slachtoffer. De verwachting is dat verdachte dit niet nog een keer doet.’’ De officier van justitie houdt rekening met deze omstandigheden en eist daarom een taakstraf van 60 uur.