ZAANDAM - Een arrestatieteam heeft gisteren bij een inval in een bedrijf in Zaandam zes mannen aangehouden die worden verdacht betrokkenheid bij de smokkel van 1.125 kilo cocaïne.

De zes mannen komen uit Utrecht, Tiel, Albanië en de Verenigde Staten en zijn 28 tot 48 jaar oud. Het OM vermoedt dat zij de drugs kwamen ophalen. Wat zij op dat moment niet wisten, was dat de partij coke met een waarde van 22 miljoen al vernietigd was.

Vernietigd
Op 6 juli ontdekte de douane in de Rotterdamse haven dat er in een container met bevroren vis uit Ecuador 1.125 kilo cocaïne werd gesmokkeld. De drugs werden onmiddellijk vernietigd, waarna justitie, de Fiod en de Douane de container volgden.

Kort nadat de container gisteren werd afgeleverd, viel de politie het pand binnen. De in de loods aanwezige mannen leken op dat moment bezig met het openen van dozen. Op een andere locatie was eerder al een 48-jarige man uit Den Haag aangehouden. Hij heeft volgens het OM mogelijk een organisatorische rol bij het transport gehad.

Chemicaliën gevonden
Na de aanhoudingen in Zaandam hebben de autoriteiten ook bedrijfspanden van de Hagenaar in Rijswijk en Alphen aan den Rijn doorzocht, net als zijn woning in Den Haag en een caravan in Bergambacht. Op een van die locaties zijn chemicaliën gevonden, waarvan onderzocht wordt of ze bestemd waren voor de productie van synthetische drugs. De zeven aangehouden mannen worden komende week voorgeleid aan de rechter. De recherche zet het onderzoek voort, waarbij meer aanhoudingen niet worden uitgesloten.