OOSTZAAN - Marwan K. stond vandaag terecht voor fraude met inkomstenbelasting en het witwassen van onverklaarbaar vermogen. Het OM eist 6 maanden celstraf tegen hem.

Marwan K. is voorzitter van de Stichting Topvoetbal Oostzaan (STO), de sponsor van voetbalclub OFC in Oostzaan. In het verleden was hij via deze stichting hoofdsponsor van de club. Inmiddels draagt hij zelf niets meer bij aan de vereniging maar regelt hij sponsoren.

Het OM stelt dat er een onverklaarbare geldstroom is vanuit K. tussen 2011 tot 2016. Hij zou veel geld uitgeven en een luxe levensstijl hebben, zonder een vast inkomen. K. noteert bij aangiftes voor de belastingdienst steevast dat hij geen vermogen had. "Dat leidt mij tot de conclusie dat er meer inkomen is", betoogd de officier van justitie. "K. verhult dat inkomen, daarom moet het witgewassen zijn."

K. ontkent iets fout te hebben gedaan. Hij zegt dat z'n geld uit legitieme bronnen komt, onder andere uit leningen. Daarnaast stelt hij 'het geluk te hebben uit een rijke familie te komen.'

De FIOD deed in mei 2016 een inval bij de voetbalclub OFC vanwege het vermoeden dat er zwarte betalingen aan spelers werden gedaan. Deze zaak werd geseponeerd omdat niet bewezen kon worden dat de illegale betalingen plaatsvonden. De informatie die uit de inbeslagname kwam was voor het OM aanleiding om K. te verdenken van fraude met inkomstenbelasting en witwassing.

Het OM eist 6 maanden cel, met aftrek van het aantal dagen dag K. al in voorarrest heeft gezeten. Het is onduidelijk wanneer de uitspraak volgt.