ZAANDAM - Volgens het Openbaar Ministerie is er nog nooit zo vaak geschoten in een ziekenhuis als op 13 oktober vorig jaar in het Zaans Medische Centrum. Toen werd Okan Z. eerst op de Burcht en later in het ZMC door meerdere schutters beschoten. Hij werd zes keer geraakt, één kogel kwam vlak naast zijn hart.

Ondanks zijn zware verwondingen was hij vandaag aanwezig is de rechtszaal voor de pro-formazitting. "Ik heb nog wel iedere dag pijn", liet hij weten. Verder wilde hij geen verklaring geven over wat er die nacht in Zaandam is gebeurd.

Volgens de advocaten van de schutters waren er 'alleen maar brave jongens' op de Burcht die avond. Iedereen zou alleen zichzelf beschermd hebben door een paar keer op elkaar te schieten. Dit gaat er bij het OM niet in: ze verdenken de mannen van poging tot moord, doodslag en verboden wapenbezit.

Uit beelden gemaakt door een fietsenmaker op de Burcht zou een groep jongens te zien zijn die zich op het plein ophielden. Onder de jongens bevinden zich de broers Giliano en Giovanni en ook Lloyd H. Op een gegeven moment komt Okan Z. aangereden. Hij krijgt ruzie met een van de mannen op het plein die John wordt genoemd. Okan pakt een pistool en schiet in de lucht en daarna op John. Een kogel schampt Giliano in zijn been.

Er ontstaat een worsteling tussen John en Okan. LLoyd staat een eindje verderop maar pakt direct zijn pistool en schiet Okan twee keer in de borst. Dan zet hij het op een lopen terwijl de andere mannen blijven schieten en roepen: "maak hem dood." Okan springt in een taxi naar het ziekenhuis. De broers achtervolgen hem met een schietpartij in het ziekenhuis als gevolg.

Giovanni H. vluchtte naar Suriname en kwam na diplomatiek overleg terug naar Nederland. Hij werd op het vliegveld gearresteerd. Zijn broer, Gilliano H., gaf zichzelf aan. Lloyd H. weigerde mee te werken met het onderzoek maar werd gearresteerd na een afgeluisterd gesprek. Hierin vroeg hij om geld voor een ticket om Nederland te ontvluchten.

Op 12 april gaat de rechtszaak verder.