ZAANSTAD - Het KNMI heeft voor vanmiddag en vanavond zware windstoten voorspeld tot 120 kilometer per uur. Deze windstoten kunnen voor problemen zorgen. Denk aan omgevallen bomen, ondergelopen ruimtes en losgeraakte dakpannen. Maar wanneer belt u nou 112, wanneer kan de gemeente helpen en wat kunt u zelf doen?

Bel 112 bij acuut gevaar

Is er sprake is van acuut gevaar voor mens of dier? Bel dan altijd 112. Ook bij twijfel: de meldkamer maakt dan een professionele inschatting. Bij acuut gevaar kunt u denken aan levensbedreigende situaties, risico op kortsluiting of brand, grootschalige wateroverlast in de openbare ruimte, een boom die op de weg dreigt te vallen of een losrakend dak naast een voetpad. Bij grote drukte krijgen situaties die levensbedreigend zijn voorrang op andere hulpverzoeken. Ook kan het zijn dat u dan niet altijd uitgebreid te woord wordt gestaan of dat het langer duurt voor u de meldkamer bereikt.

Wanneer komt de gemeente in actie?

Is er schade aan de openbare ruimte, maar geen acuut gevaar voor mens en dier? Dan kunt u een melding maken via deze website of bellen via 14075 (tussen 8.00-17.00 uur) of 75 670 1701 (buiten kantoortijden, bij urgente situaties). Denk hierbij aan een verstopte waterput of riolering, of een omgewaaide boom op het fietspad. Heeft u een melding gemaakt, dan doet de gemeente Zaanstad er alles aan om de overlast zo snel mogelijk te verhelpen. Toch kan het soms even duren voor uw melding wordt opgepakt. Een omgevallen boom in een plantsoen is natuurlijk vervelend, maar lang niet zo erg als een boom op de doorgaande weg. Urgente meldingen krijgen dus voorrang. Mocht uw melding in de tussentijd verergeren en toch acuut gevaar opleveren, bel dan alsnog 112.

Wat kunt u zelf doen bij stormschade?

Bij wateroverlast en stormschade aan uw eigen huis of bedrijf zult u zelf in actie moeten komen. Wellicht kan een gespecialiseerd bedrijf u hierbij helpen. Een hovenier kan bijvoorbeeld die half omgewaaide boom in de achtertuin verder omzagen. Wateroverlast? Bel een specialist of haal een pomp bij een doe-het-zelfzaak. En huurt u een huis? Dan kan het handig zijn om de woningbouwvereniging op de hoogte te stellen. Ook kunt u vast uw verzekeringsmaatschappij bellen om te overleggen of u de schade kunt verhalen. Meer doe-het-zelftips vindt u op de website van de brandweer.