ZAANDAM - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 42-jarige man uit Zaandam en een 36-jarige man uit Mexico veroordeeld tot gevangenisstraffen van 4 jaar. Zij speelden een cruciale rol in een drugslab in Zaandam. Mannen uit Zaandam (55 jaar), de Dominicaanse Republiek (27 jaar) en Koog aan de Zaan (27 jaar) krijgen ieder 3 jaar cel voor hun aandeel. Een 42-jarige Mexicaan gaat 1 jaar de cel in, een zevende verdachte is vrijgesproken van betrokkenheid.

De politie trof in maart 2020 in een loods in Zaandam een draaiend drugslab aan. Op het moment van de inval waren bijna alle verdachten in of rond de loods aanwezig. In het lab lag ruim 26 kilo metamfetamine.

De verdachten hadden ieder een eigen rol in het geheel. Zo had de jongste Zaandammer een organiserende en coördinerende rol en was hij in het lab actief betrokken bij de productie van harddrugs. De man uit Koog aan de Zaan was zijn zakelijke gesprekspartner; hij had een faciliterende rol en verrichtte werk in het achterste deel van de loods waar de productielocatie zat. De 55-jarige man uit Zaandam had de inhoudelijke kennis van het productieproces. De 36-jarige Mexicaan en de man uit de Dominicaanse Republiek werkten als koks mee aan de productie van metamfetamine. In de verblijfplaats van de Mexicaan werden later bovendien ruim 4 kilo MDMA, bijna 2,5 kilo amfetamine, bijna 47.000 euro aan contant geld en een omgebouwd gaspistool aangetroffen.

Zeer professioneel lab

Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat sprake is van een zeer professioneel lab waarin op grote schaal metamfetamine kon worden geproduceerd en waar een grote hoeveelheid van deze harddrugs aanwezig waren. Verder weegt mee dat metamfetamine vanaf het eerste gebruik direct verslavend is en een verwoestend effect heeft op de gezondheid.

Daarnaast leidt de productie van drugs direct en indirect tot veel andere vormen van ernstige en ondermijnende criminaliteit en vorm een bron van overlast voor de samenleving. Ook schuilt in de productie van deze harddrugs direct gevaar voor het milieu, door de vele illegale dumpingen, en bestaat er ontploffings- en brandgevaar door de opslag en bewerking van diverse chemicaliën. De verdachten trokken zich hier niets van aan en lieten zich slechts leiden door het maken van winst.

Twee van de verdachten werden tevens veroordeeld voor verboden wapenbezit en twee van de verdachten voor witwassen. De geldbedragen zijn in beslag genomen en verbeurd verklaard.