ZAANDAM - De vader van de vorig jaar doodgestoken Assendelfter Nick Bood gaat aangifte doen van vernieling. Eerder vandaag werd bekend dat de gedenkplek voor zijn zoon in Zaandam is vernield. "Ik weet dat er camera's hangen.''

Dat zegt Dirk-Jan Bood tegen NH Nieuws. "We willen het zo snel mogelijk restaureren", vertelt hij over het monumentje op de hoek van de Zuiddijk en de A.F. de Savornin Lohmannstraat.

"Vertrapte plantjes en kapot glaswerk", omschrijft Bood de vernielingen. Hij heeft zelf nog niet gezien wat de vandalen hebben aangericht, maar inmiddels van bekenden gehoord en op Facebook gezien hoezeer zij hebben huisgehouden bij het monument voor zijn zoon.

Drugsschuld
Nick Bood werd vorig jaar april in het centrum van Zaandam neergestoken, vermoedelijk vanwege een openstaande drugsschuld. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis.

Snel na de fatale avond werd er op de plek des onheils een monument gerealiseerd, waarna waarnemend burgemeester Ruud Vreeman van Zaanstad er in september ook een tegel ter nagedachtenis aan de jonge Assendelfter plaatste.

Camera's
"Ik ga aangifte doen", zegt Dirk-Jan resoluut. Het is niet de eerste keer dat de gedenkplek het doelwit is van vandalen. In augustus vorig jaar, nog voordat de burgemeester de steen had geplaatst, was dat ook al het geval. "Toen hadden ze wat spullen meegenomen."

Hij hoopt dat de camera's die in de buurt van de gedenkplek hangen, kunnen helpen bij het opsporen van de daders. Over hun beweegredenen speculeert hij, met twee rechtszaken tegen de verdachten in het verschiet, momenteel liever niet. "Want ik hoop dat het na de rechtszaken kan worden afgesloten."

Dirk-Jan is niet de enige bij wie bij het zien van de vernielingen de stoom uit de oren komt. Ook een vriend van de omgekomen Nick laat aan NH Nieuws weten verbolgen te zijn. "Ik wil graag weten welke maffe hond dit heeft gedaan", zegt hij. "Hij verdient de doodstraf."

Ook op Facebook wordt emotioneel gereageerd op het vandalisme. "Dan tref je dit aan", schrijft een toevallige passant bij een foto die ze van het monument heeft gemaakt. "Diep triest, zeer respectloos dat je dit op je geweten kunt hebben. Krijg er de rillingen van."