ZAANDAM/WORMERVEER - De rechtbank Noord-Holland heeft vier van de vijf verdachten veroordeeld tot cel- en taakstraffen voor het verkopen van cocaïne in de Zaanstreek. De vijfde man is vrijgesproken van medeplichtigheid aan de handel in harddrugs, maar is wel veroordeeld tot een taakstraf voor medeplichtigheid aan het verwerken van hennep.


Twee van de vijf verdachten hadden bekend dat ze enkele maanden af en toe in de zomer drugs verkochten. Maar de rechtbank is tot de conclusie gekomen dat hun betrokkenheid bij de handel zeker negen maanden duurde en intensiever was. De rechter baseert zich onder meer op getuigenverklaringen, in beslag genomen telefoons en afgeluisterde gesprekken.

De twee hebben een celstraf van twaalf maanden opgelegd gekregen, waarvan zeven maanden voorwaardelijk. Daarnaast krijgen ze een maximale taakstraf van 240 uur. Omdat ze al vijf maanden in voorarrest hebben gezeten, hoeven ze niet meer de gevangenis in.

Rol op achtergrond

De rechtbank concludeert verder dat de derde verdachte – die zijn betrokkenheid steeds volledig heeft ontkend – een sturende rol op de achtergrond heeft gehad gedurende deze negen maanden. Hij is veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar.

De vierde verdachte was minderjarig tijdens het plegen van de feiten. Volgens de rechtbank is vast komen te staan dat hij ongeveer drieënhalve maand heeft gedeald. Hij heeft een voorwaardelijke jeugddetentie van vijf maanden opgelegd gekregen.

Medeplichtigheid verwerken hennep

De vijfde verdachte is vrijgesproken van medeplichtigheid aan de handel in harddrugs van de andere verdachten. Wel is hij veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur voor medeplichtigheid aan het verwerken van hennep. Hij had in Wormerveer een deel van zijn bedrijfspand ter beschikking gesteld aan personen voor het drogen van wiet.