De 19-jarige Zaandammer die dinsdag werd aangehouden voor opruiing, is vrijdag op last van de officier van justitie vrijgelaten met een gebiedsverbod en verplichte begeleiding door de reclassering. De gemeente Zaanstad start bovendien meteen met een begeleidingstraject van de 19-jarige Zaandammer en zijn gezin.

Het strafrechtelijk onderzoek, onder meer naar de in beslag genomen gegevensdragers, wordt voortgezet. Ook naar eventuele andere strafbare feiten. Daarna beslist het Openbaar Ministerie over een strafrechtelijke vervolging. De jongen wordt op dit moment naast opruiing ook verdacht van het aanzetten tot geweld. Hij zou hebben gefilmd hoe twee jongens dreigen met een boksbeugel en een stroomstootwapen. Ook worden in het filmpje mondeling dreigementen geuit. Naast het filmen zou hij het filmpje bovendien openbaar hebben gemaakt.

De twee jongens die in het filmpje te zien zijn aangehouden. De officier van justitie heeft een van hen donderdagavond met een dagvaarding en een gebiedsverbod heengezonden. De ander is eveneens met een gebiedsverbod heengezonden, de officier beslist op een moment over een eventuele vervolging.
 
Donderdag werd een aantal (meerderjarige) verdachten aangehouden na een opstootje dat ontstond toen een cameraploeg stond te filmen. Vier van hen hebben van de officier van justitie een strafbeschikking van 600 euro gekregen voor belediging van de politie. Eén verdachte is in verzekering gesteld voor bedreiging. Over zijn afdoening wordt door het Openbaar Ministerie later beslist. Het onderzoek naar een zesde verdachte (belediging politie) loopt nog, hij is in afwachting daarvan heengezonden.

De politie heeft daarnaast drie personen beboet voor het overtreden van het samenscholingsverbod.