ZAANDAM - Het cybercrimeteam van de politie-eenheid Noord-Holland heeft tijdens een serie doorzoekingen in Noord-Holland vijf verdachten opgepakt. De politie kwam de verdachten op het spoor na analyse van data in een lopend rechercheonderzoek.


De doorzoekingen vonden plaats op 15 en 16 januari 2024 op twee verschillende adressen in Zaandam. Van de vijf verdachten die ook allen uit Zaandam afkomstig zijn, zijn twee verdachten minderjarig. De twee minderjarige verdachten worden onder andere verdacht van witwassen en computervredebreuk. Zij deden zich voor als vertegenwoordigers van een bedrijf en verkregen zo onder valse voorwendselen inloggegevens van mailaccounts en crypowallets.

De meerderjarige verdachten van 31,41 en 47 jaar oud wordt verweten dat zij aan deze misdrijven hebben bijgedragen door het illegaal verkregen vermogen te maskeren. Er zijn verschillende luxegoederen en cryptovaluta in beslag genomen. Het onderzoek loopt nog.

Slachtoffer van cybercrime? Doe altijd aangifte!

Met de bekendmaking van de vijf aanhoudingen wil politie Noord-Holland het belang van aangifte doen benadrukken. De data van aangiftes geeft de politie nieuwe inzichten en genereert bewijslast om cybercriminelen op te sporen.

Bent u slachtoffer van cybercrime? Doe dan aangifte.

Lees hier meer over cybercrime.