ZAANSTAD - De politie heeft twee wapens in beslag genomen die door een jong Zaans stel werden gebruikt om mee te poseren op social media.

De politie kreeg de mannelijke helft van het stel in het vizier dankzij tips over de foto's die hij deelde. Bij controle van de accounts bleek dat ook zijn vriendin het 'erg stoer vond' om met bedekt gezicht 'met een groot keukenmes te poseren'.

Na een gesprek met de moeder van de jongen bleek zij niet te weten wat haar zoon allemaal in z'n schild voerde. Wel werkte ze mee aan het politie-onderzoek, waaruit naar voren kwam dat de jongen een kartelmes en een nepvuurwapen in z'n bezit had.

Geen vervolging
Die wapens zijn in overleg met de moeder in beslag genomen, maar omdat ze niet zijn gebruikt, worden de twee niet vervolgd. Wel roept de politie andere inwoners van de Zaanstreek op om mee te doen aan de huidige wapeninleveractie en steek- en vuurwapens op eigen initiatief in te leveren.

Inwoners van de Zaanstreek kunnen sinds eind vorige week straffeloos wapens inleveren. Die actie is gestart omdat de politie zich zorgen maakt over het stijgende aantal jongeren dat zich met steekwapens op zak op straat begeeft.

Samoeraizwaard
De inleveractie lijkt z'n vruchten af te werpen. Tijdens de eerste dagen werden er onder andere een groot geweer, een vlindermes en een samoeraizwaard ingeleverd. Eerder al deelde de politie via sociale media de opbrengst van een uur preventief fouilleren: vier messen en een stroomstootwapen.