ZAANDAM - Op 18 mei is in Zaanstad een bedrijfspand doorzocht. Dit gebeurde in een onderzoek naar de verkoop van onderdelen voor grootschalige hennepkwekerij. Bij de doorzoeking werden 70 klimaatkasten in beslag genomen. De burgemeester laat het pand met spoed sluiten.


Op dinsdag 18 mei is in Zaanstad een bedrijfspand doorzocht van waaruit klimaatkasten werden verkocht. Deze technische installaties worden met grote regelmaat in professionele hennepkwekerijen gebruikt om de temperatuur te regelen. Bij de doorzoeking werden 70 klimaatkasten in beslag genomen. De recherche zet het onderzoek voort en sluit aanhoudingen niet uit. De burgemeester van Zaanstad laat het pand met spoed sluiten.

Samen tegen ondermijning
In het onderzoek werkten de politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en de gemeente Zaanstad samen onder de noemer van het Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC) Noord-Holland. Het RIEC richt zich op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit door informatie, expertise en krachten van verschillende overheidsinstanties te bundelen. Bij ondermijnende criminaliteit vervagen de grenzen tussen de onderwereld en de bovenwereld. Criminelen richten voor hun activiteiten bedrijven op, vragen vergunningen aan en huren en kopen panden. Hiervoor hebben ze medewerking nodig van de bovenwereld, zoals makelaars en notarissen. Zo raken deze ‘werelden’ met elkaar verweven en kunnen criminelen druk uitoefenen op de bovenwereld en er misbruik van maken.