De politie kreeg in de afgelopen maand vier aangiftes uit de Zaanstreek binnen van mensen die opgelicht waren via de verkoopsite Marktplaats. De verkopers verkochten spullen van weinig waarde en de koper betaalden met valse briefjes van 50 euro. Uiteraard is het de koper te doen om het goede wisselgeld.

Hoe herkent u vals geld? 
Voorkom dat u slachtoffer wordt van deze vorm van oplichting en betaal zo weinig mogelijk contant contant en maak de afspraak met koper om online te bankieren. Neemt u toch contant geld aan? Controleer dan altijd het biljet.

Vals geld is makkelijk te herkennen. Vaak zijn de biljetten kleurenkopieën van slechte kwaliteit, zonder watermerk. Sommige kenmerken kunt u zelf controleren: voelbare inkt, een hologram, een watermerk en de kleur van het cijfer dat linksonder staat verandert, als u het biljet draait. Op de website van de Nederlandse Bank kunt u meer informatie vinden of u met echt of met vals geld te maken heeft: Informatie Vals Geld.

Als u vermoedt dat u vals geld in handen heeft, geef het dan niet opnieuw uit en ga ermee naar de politie. Hier zijn wat tips voor als u niet zeker weet of een biljet echt is of vals:

  • probeer te onthouden hoe de koper eruit ziet;
  • probeer te voorkomen dat de koper wegloopt;
  • neem contact op met de politie;
  • noteer zijn of haar kenteken en het merk en type van de auto (indien de koper met de auto vertrekt);
  • Indien de verkoper al vertrokken is, neem dan direct contact op met de politie.
  • denk altijd aan uw eigen veiligheid.

     
Getuigen

Beschikt u over informatie die verband kan houden met de uitgifte van vals geld, neem dan contact op met de politie op 0900-8844. Anoniem melding doen kan ook, bel dan 0800-7000.