ZAANDAM - Voor iedereen die graag in Amsterdam zou willen wonen, maar voor wie de drukte, hoge huizenprijzen en andere perikelen te veel zijn, is het slim om in de nabije omgeving te kijken. Op net iets meer dan 10 kilometer ligt Zaandam en die stad is een wereld van verschil.

Zaandam leent zijn naam door de ligging aan de rivier de Zaan. Waar je meerdere directe verbindingen hebt met Amsterdam, is dit dorp op een kwartier afstand heel anders dan onze hoofdstad. Als je van echte Hollandse glorie houdt, dan is Zaandam zeker de moeite waard om te overdenken als nieuwe woonplaats. Deze 4 typerende Zaandamse dingen halen jou misschien wel over om aan de slag te gaan met een aankoopmakelaar in Zaandam.

1. Zaanse stijl huizen in Zaandam
In Zaandam en de omgeving van de stad wordt een heel eigen bouwstijl van typerende huisjes gehanteerd. In de volksmond heten dit ook wel de Zaanse huisjes. Bij deze huisjes zijn de gevels volledig van hout gemaakt met elk een eigen opvallend ontwerp. Men verft deze vervolgens veelal in verschillende groene tinten. Als abstract kunstontwerp bestaat het ondertussen beroemde gemeentehuis van Zaandam uit tientallen op elkaar gebouwde Zaanse huisjes.

2. De Zaanse schans in de buurt van Zaandam
Zaandam is een stad die op zichzelf staat, maar hij behoort tot een hele Zaanstreek. Mocht je nu helemaal dol zijn op de typische Zaanse huisjes, dan loont het om verder te kijken dan het centrum van Zaandam. De Zaanse Schans ligt op 5 kilometer afstand van het stadscentrum van Zaandam, maar staat nog in het teken van oude industrieën met verschillende molens en veel Zaanse huisjes. In de rijke geschiedenis van de streek stonden hier eerst 600 molens! Nu zijn alle molens nog op twee handen te tellen, maar dat mag de pret niet drukken. Wie hier woont, geniet van een zeer idyllische omgeving vol karakter.

3. Stadscentrum in Zaandam
Zaandam zelf is een echte stad! Hoewel Amsterdam om de hoek ligt, hoef je niet snel Zaandam uit omdat het centrum zelf ook propvol met winkels zit. Naast verschillende grote ketens, zijn er ook veel kleinere boetiekjes te vinden. Zodra de terrassen en cafés weer open mogen, biedt Zaandam een heel plein dat vol met kroegen zit: daar is het altijd gezellig!

4. Gunstige vraagprijs huizen in Zaandam
Hoewel Amsterdam vrijwel op fietsafstand ligt, zijn de huizen een stuk vriendelijker geprijsd. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat een gemiddeld Amsterdams huis in 2019 € 485.000 kostte. In Zaandam ligt de gemiddelde vraagprijs dik € 120.000 lager. Dit wil overigens niet zeggen dat de huizenmarkt in Zaandam rustig is. Terwijl een gemiddeld Nederlands huis een maand te koop staat, is een huis in Zaandam al binnen 18 dagen van de markt. Bij een huis verkopen in Zaandam moet je dus ook zeker weten dat je er vanaf wilt: voor je het weet is je Zaanse huis verkocht.