ZAANDAM - De spooroverbouwing in het centrum van Zaandam gaat de uitvoering in. De aanbesteding is succesvol afgerond en de definitieve gunning heeft op 22 januari plaatsgevonden. De opdracht is door ProRail, NS Stations en gemeente Zaanstad gegund aan aannemer Hegeman Bouw & Infra B.V. De aannemer start al snel met de voorbereidende werkzaamheden. In mei dit jaar staat de eerste treinvrije periode gepland. Naar verwachting vindt de oplevering plaats in het najaar van 2019.

De spooroverbouwing is een route voor wandelaars en fietsers, vormgegeven in de typisch Zaanse stijl. De route sluit aan op het Stadhuisplein en de Houtveldweg. Zo ontstaat een veilige en snelle verbinding tussen oost en west. Het station is straks ook een prettig verblijfsgebied met nieuwe winkeltjes en een gemoderniseerde stationshal. Hegeman realiseert ook een fietsenstalling aan de Houtveldweg met plek voor circa 1300 fietsen. De aanbesteding van de spooroverbouwing en het Cultuurhuis zijn onafhankelijke uitvragen en hebben geen invloed op elkaar. Wethouder Addy Verschuren is verheugd met de succesvolle aanbesteding: ‘Zaandam krijgt het station dat het verdient: veilig en toegankelijk, passend in de stad en klaar voor de toekomst.’

Tijdelijk geen treinverkeer

Om het project mogelijk te maken rijden op bepaalde momenten geen treinen van en naar station Zaandam. Voor dit jaar zijn rond Hemelvaart, Pinksteren en eind juli ‘treinvrije periodes’ gepland, later in 2019 zijn er nog een aantal momenten waarin geen treinen rijden. Reizigers worden hiervan tijdig op de hoogte gesteld en alternatief vervoer is beschikbaar.

Station voor de toekomst

Met de nieuwe spooroverbouwing verbetert de toegang van Zaanstad. De stad groeit en krijgt meer reizigers die in- en uit de stad willen. Zaanstad zet zich met MAAK. Zaanstad in om de stad klaar te maken voor de toekomst; meer woningen te bouwen, betere voorzieningen te realiseren en goede verbindingen te maken. De spooroverbouwing is hierin van groot belang als centrale verbinding in de stad.

Kwaliteit voor de stad

De realisatie is mogelijk door een constructieve samenwerking tussen ProRail, NS Stations en Zaanstad. Dankzij het koppelen van expertises op het gebied van spoor, techniek en omgeving behalen de organisaties de beste kwaliteit voor project en stad.

De partners zien de samenwerking met Hegeman Bouw en Infra met vertrouwen tegemoet. Het project vraagt om flexibiliteit en veelzijdigheid vanwege de dynamische omgeving, met reizigersstromen en het integreren van verschillende type werkzaamheden: van staalbouw, betonbouw en houtskeletbouw tot renovatie- en installatiewerk. Willem van der Linde, algemeen directeur Hegeman Bouw en Infra: ‘Wij zijn trots dat wij onze kennis en kunde van de bouwkundige en civieltechnische disciplines op station Zaandam kunnen laten zien en zullen samen met de opdrachtgevers een mooi resultaat realiseren’.