ZAANDAM - Winterschans, dat dit jaar voor het eerst georganiseerd zou worden, is van de baan. Het culturele evenement op de Zaanse Schans ziet geen mogelijkheden om de benodigde begroting rond te krijgen.

Stichting de Zaanse Schans, initiatiefnemer van de Winterschans, laat weten dat de financiering voor 2017 onvoldoende is en dat ook voor 2018 de prognoses ongunstig zijn. Binnen de begroting van de Winterschans was o.a. rekening gehouden met funding vanuit cultuurfondsen. Een aantal van deze fondsen kwamen niet door, waarmee de begroting niet kostendekkend gemaakt kon worden. Door het grote aanbod van projecten en evenementen bleek de concurrentie qua fondsen werven te groot. Nu het perspectief op een Winterschans er niet meer is, doet Stichting de Zaanse Schans in dit geval geen beroep meer op de gemeente Zaanstad voor een subsidie uit het evenementenbeleid.

Directeur Peter-Jan Steenbergen in een reactie: “Het concept Winterschans sprak vele Zaankanters aan en we kregen positieve reacties op het concept. We hebben de lat bewust hoog gelegd, zodat het een uniek evenement zou worden dat alleen op de Zaanse Schans plaats kan vinden”.

Steenbergen geeft verder aan: “Met het gehele Winterschans team hebben wij met man en macht gewerkt aan een uniek event voor alle Zaankanters en geïnteresseerden. Helaas zal de Winterschans in deze vorm het publiek niet bereiken en dat vinden wij spijtig voor de regio en alle betrokkenen”.

Winterschans

Levend theater midden in de winter op de Zaanse Schans waarbij historie, cultureel erfgoed en Zaanse trots centraal staan. De doelstelling was een hoogwaardig evenement te organiseren dat impact heeft binnen en buiten de Zaanstreek. In een samenwerkingsverband met specialisten op het gebied van concept, creatie en communicatie is er veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van het concept Winterschans. Het resultaat was een kwalitatief hoogwaardig concept dat als fundament diende voor de eerste editie.