ZAANDAM - Onder de noemer Zaanse Monologen komen aanstaande zondag 8 sprekers een positief, inspirerend en verrassend verhaal houden. Na cabaretière Funda Müjde, rode kruis-arts Ben Mak, architect Eva Stache, onderwijspionier Jet Meelker en oprichter van stichting Monet in Zaandam Jacob Reitsma kunnen we nu ook de laatste namen bekend maken. Sociaal ondernemer en winnaar van de startersprijs 2017 Jemuel Lampe, fotograaf Peter van de Meer en schrijfster en voormalig politica Anneke van Dok maken de lijst van sprekers compleet. De opbrengst van de bijeenkomst is voor het Zaanse goede doel dat wordt ondersteund door het Arie Lemsfonds. Deze bijzondere benefietvoorstelling wordt op zondagmiddag 12 november om 14.30 uur gehouden in het Zaantheater.

Iedere spreker krijgt een Zaans kwartier voor een verhaal waar nog lang over gesproken gaat worden. De sprekers worden uitgenodigd om vanuit hun passie, ervaring, ambitie, overtuiging of vakgebied iets te vertellen dat mensen inspireert, verrast, wijzer maakt of amuseert. Een Zaanse Monoloog is een positief verhaal dat gaat over onze samenleving.

De eerste namen zijn bekend

De in Zaandam geboren Schrijfster Anneke van Dok maakt de lijst met sprekers compleet. Anneke begon haar professionele leven als schrijfster bij het dagblad de Typhoon in Zaandam. Met een opa als wethouder en een moeder als raadslid was haar interesse voor de politiek snel gewekt. Ze beklom de politieke ladder van raadslid tot één van de eerste vrouwelijke burgemeesters in Nederland en belande als staatsecretaris van economische zaken in Den Haag. Inmiddels is ze weer schrijfster en schrijft smeuïge romans en scherpe columns voor o.a. De Orkaan. In haar Zaanse Monoloog ‘Vallen en Opstaan’ zal ze een kijkje geven in de weg met hobbels die ze bewandeld heeft. Ook aan de lijst van sprekers is toegevoegd Peter van de Meer. Ook hij groeide op in de Zaanstreek, maar na zijn schooltijd op het Pascal College, vertrok hij naar Amsterdam om daar zijn droom als fotograaf te verwezenlijken. In zijn fotoproject De Dames fotografeerde hij 45 vrouwen in Amsterdam. Het verhaal achter deze dames vertelt hij in zijn monoloog. Ook sociaal ondernemer en winnaar van de startersprijs 2017 Jemuel Lampe zal een monoloog houden. In zijn verhaal van Boefje tot Barista vertelt hij over zijn motivatie, inspiratie en de lang niet altijd makkelijke weg om mensen die vast hebben gezeten op het rechte pad te houden en een tweede kans te bieden.

Eerder werd al bekend dat Funda Müjde in ‘Volle Kracht Vooruit’ op geheel eigen humoristische wijze zal vertellen hoe zij zich, ondanks haar handicap, staande houdt in onze samenleving. De oprichter van Stichting Monet in Zaandam zal in zijn verhaal ‘Het Monet Mysterie’ vertellen over zijn zoektocht naar het verdwenen Monet schilderij en naar de kleurrijke Zaanstreek van Monet. Aansluitend hierop zal architect Eva Stache haar licht schijnen over het nieuwe Zaans Groen 3.0. Op basis van haar onderzoek zal zij haar visie geven op natuurlijk groen als bouwmateriaal. Een eveneens eigenzinnige en eigen kijk, maar dan op onderwijs heeft onderwijspionier Jet Meelker. Zij zal onder de noemer ‘Eigenwijs onderwijs’ ingaan op de persoonlijke ontwikkeling van kinderen in het onderwijs. De laatste spreker is Ben Mak. De in Zaandam woonachtige chirurg verruilde het veilige Zaanse ziekenhuis voor een veldziekenhuis van het Rode Kruis. Hij hielp daar vele oorlogsslachtoffers en mensen die op de vlucht voor het geweld gewond waren geraakt. Naast spannende en indrukwekkende ervaringen zag hij ook een lichtpuntje. En dit lichtpuntje zal hij laten schijnen in een bijzonder verhaal met een positief einde.

Kaarten via het Zaantheater

Zaanse Monologen is een initiatief van het ‘Wij zijn Zaankanters-platform’ en heeft tot doel geld in te zamelen voor het Arie Lemsfonds die daar Zaanse doelen mee ondersteunt. Deze benefietvoorstelling wordt gehouden op zondagmiddag 12 november om 14.30 uur in het Zaantheater De entree bedraagt 20 euro. Bij de prijs inbegrepen is de garderobe en ontvangt u een pauze drankje. Voor aanvang en na afloop is er gelegenheid tot een drankje in de foyer. Ambassadeur van het Arie Lemsfonds, voormalige burgemeester van Zaanstad Geke Faber, zal u ontvangen en welkom heten. Uw kaarten kunt u kopen via het Zaantheater; https://zaantheater.nl/tickets/zaanse-monologen/