ZAANDAM - Vrijdag 2 juni jl. was het zover; de 108e bewoner van de Indigoflat stemde in met het voorstel van ZVH voor renovatie. Daarmee bereikte ZVH de minimaal benodigde 70% instemming en kan bouwbedrijf Ooijevaar de eerste week van september van start met de aanpak van de eerste van de vier Kleurenflats. Om dit te vieren was er donderdag 29 juni een informele bijeenkomst achter buurthuis Kleurrijk aan de Ds. Martin Luther Kingweg in Zaandam.

Duurzaam gerenoveerd
Met dit akkoord worden straks alle 154 woningen van de Indigoflat verbeterd en energiezuinig gemaakt. De woningen krijgen o.a. nieuwe, sterk isolerende, gevelkozijnen aan voor- en achterzijde van de flat. In alle woningen komt een heel nieuwe badkamer, toilet en nieuwe keuken en ze worden volledig gasloos; koken gaat straks op een inductiekookplaat. De flats moeten aangesloten worden op een te ontwikkelen warmtenet. Ook krijgen de woningen individuele bemetering en kunnen bewoners zelf bepalen hoe warm ze het maken.
Verder worden de trappenhuizen en lifthallen aangepakt. Ook worden de galerijen opgehoogd, waardoor het hoogteverschil tussen voordeur en galerij kleiner wordt verkleint. De hekwerken van galerij en balkons worden vernieuwd. Verder maken de vernieuwde afgesloten entree en plint de flat straks transparanter en veiliger. De woningen hebben na de ingreep een nieuwbouwkwaliteit en zijn klaar voor de komende 30 jaar.

12 Dagen
De verbouwing duurt 12 dagen per woning. Samen met de bewonerscommissie en bouwbedrijf Ooijevaar heeft ZVH zorgvuldig voorbereid dat de woningen bewoonbaar blijven tijdens de ingreep. Binnen het sociaal plan is er een ongemakkenvergoeding en worden bewoners ondersteund met hulp bij inpakken. Er komt een rust- en doucheruimte in buurtcentrum KleurRijk. Daar kunnen bewoners tegen een kleine vergoeding ’s avonds een warme maaltijd gebruiken.
Afgelopen april organiseerde ZVH in samenwerking met de bewonerscommissie, architect CBRE en bouwbedrijf Ooijevaar nog een bewonersavond, waarin de verlaging van de woonlasten werd voorgerekend. Vanaf 4 april startten de huisbezoeken waarbij het akkoord van de bewoners werd opgehaald.