‘Het was een voorrecht om negen jaar burgemeester van deze stad te zijn. Zaanstad en de Zaankanters hebben een grote plek in mijn hart veroverd en die plek zullen ze niet meer kwijtraken. Ik wens de stad en haar inwoners een stralende toekomst toe.’ Met die woorden sloot burgemeester Geke Faber donderdagavond haar toespraak af tijdens haar afscheid van de stad.

Ruim vijfhonderd actieve Zaankanter's uit alle geledingen van de samenleving waren naar Taets op het Hembrugterrein gekomen om afscheid te nemen van de burgemeester, met wie ze de afgelopen negen jaar hebben samengewerkt. De burgemeester bedankte al deze ‘actieve, strijdbare, ondernemende Zaankanter's voor hun inzet voor de stad.

Kracht in de stad

‘De afgelopen jaren ben ik enorm onder de indruk geraakt van de kracht die er in deze stad zit, in de mensen van deze stad’, aldus burgemeester Faber. De stad kwam uit een dal toen zij begon. Er lagen mooie plannen voor een nieuw centrum en er waren stevige ambities voor de toekomst. Maar dat moest allemaal nog werkelijkheid worden.

Trots is terug

‘En dat is gelukt’, zei Faber. ‘Dankzij al die Zaankanters die zich de afgelopen jaren met hart en ziel hebben ingezet voor de stad. Zaankanters die geloofden dat deze plek met zijn rijke, industriële verleden een minstens zo rijke toekomst verdient. Ondernemers, buurtbewoners, vrijwilligers, creatievelingen, culturele instellingen, verenigingen. Zaanstad staat echt weer op de kaart, nationaal en zelfs internationaal. En het is mooi om te zien hoe de trots terug is in deze stad, op deze stad. Terecht. En we staan nog maar aan het begin: ik ben ervan overtuigd dat het beste nog moet komen.’

Lied van Zaanmeermin

Tijdens de receptie kregen alle gasten een ‘burgemeestersbiertje’, speciaal voor de gelegenheid gebrouwen door Brouwerij Hoop. De burgemeester werd verrast met een lied geschreven door Majanka Frölich en vertolkt door 'Zaanmeermin' Kirsten Majoor. Ondernemer Raoul van der Struijk sprak haar toe namens de stad.

Première Zaanstad-film

Ook ging de nieuwe Zaanstad-promotiefilm van de Stichting Marketing Zaanstreek in première. Zeventig Zaankanters, onder wie Geke Faber zelf, verkondigen voor de camera op even zoveel locaties in de stad de boodschap: ‘Samen Zijn Wij Zaanstad’.

Mensen maken Zaanstad

De film geeft precies haar gevoel weer na ruim negen jaar burgemeesterschap, meent de burgemeester. ‘Wie negen jaar burgemeester is geweest, heeft veel bijzondere momenten meegemaakt. Maar meer nog dan aan de momenten denk ik aan al die mensen die ik de afgelopen jaren heb mogen ontmoeten. Al die mensen samen maken Zaanstad.’