ZAANSTAD - Op maandag 6 februari wordt het startsein gegeven voor de Zaanse Kinderjury. Leerlingen van Zaanse basisscholen lezen de komende maanden boeken van debuterende kinderboekenschrijvers en bepalen wie de Hotze de Roosprijs wint. Een bijzonder voorleesteam met burgemeester, wethouders en raadseden geeft de aftrap door voor te lezen op zestien basisscholen in Zaanstad. Burgemeester Vreeman leest voor op basisschool De Overhaal in Krommenie.

In Zaanstad wonen en woonden bekende kinderboekenschrijvers. Elk jaar wordt hier extra aandacht aan besteed in de vorm van een prijs voor het beste kinderboek van een debuterende kinderboekenschrijver, de Hotze de Roosprijs. De winnaar van deze prijs wordt gekozen door leerlingen van Zaanse basisscholen en ontvangt een geldbedrag van € 4500. Zaanstad is de enige gemeente in Nederland die een debuterend kinderboekenschrijver zo'n steun in de rug geeft.

Leeskisten en digitaal lezen

Alle deelnemende scholen krijgen ook een leeskist met exemplaren van de dertien genomineerde boeken van dit jaar uitgereikt. De complete lijst met boeken is te vinden op www.zaansekinderjury.nl. De leerlingen hebben tot begin mei de tijd om de boeken te lezen en te stemmen op hun favoriete kinderboek. Ook kunnen de kinderen de genomineerde boeken digitaal lezen. Dat kan via Booqees (www.booqees.nl), een kinderboekenplatform met meer dan 1.000 digitale kinderboeken. Hierin zijn tijdelijk ook de boeken voor de Zaanse Kinderjury opgenomen. De schrijver die de meeste stemmen krijgt van de kinderen wint de Hotze de Roosprijs.

Winnaar wordt in de zomer bekendgemaakt

De finalisten en de uiteindelijke winnaar worden in de zomer bekendgemaakt. In 2016 won Chariva de Hotze de Roosprijs, met haar boek ‘Sinterklaas voor grote kinderen’

Wat: Aftrap Hotze de Roosprijs door burgemeester Vreeman

Waar: OBS De Overhaal, Krommeniedijk 13, Krommenie

Wanneer: Maandag 6 februari, 13.30-14.30 uur