Picanha, ook wel bekend als het staartstukpunt, is een heerlijk mals en sappig stuk vlees dat afkomstig is uit Zuid-Amerika, met name Brazilië. Dit vlees wordt gesneden uit de achterkant van het rund, net boven de bil, en heeft een driehoekige vorm. Picanha staat bekend om zijn mooie vetlaag aan de buitenkant en zijn intense smaak.


Het bijzondere aan picanha is dat het vlees mals én vol van smaak is. Door de vetlaag die het vlees omhult, blijft het tijdens de bereiding lekker sappig en mals. Het vet geeft ook een unieke smaak aan het vlees, waardoor elke hap een ware smaaksensatie is.

Waarom picanha op je boodschappenlijst moet staan?

Picanha is geliefd bij vele chefs over de hele wereld vanwege zijn volle smaak en veelzijdigheid in de keuken. Een sappige steak van de grill, een heerlijke roast uit de oven of een smaakvolle aanvulling op een barbecuefeestje, met picanha zit je altijd goed.

Het vlees is niet alleen erg smaakvol, het is ook nog eens relatief betaalbaar. Dit maakt picanha een geweldige keuze voor mensen die op zoek zijn naar een culinair hoogstandje zonder al te veel geld uit te geven! Picanha kopen hoeft namelijk helemaal niet duur te zijn.

Wat is bavette?

Bavette is een vleessoort die afkomstig is uit Frankrijk en wordt gesneden van de flank van het rund. Het wordt ook wel 'flank steak' genoemd. Bavette heeft een grovere structuur dan andere steaks, maar is heerlijk mals en vol van smaak.

Bavette heeft vaak een intense marmering van vet, wat bijdraagt aan de smaakbeleving. De combinatie van mals vlees en een goede vetmarmering zorgt ervoor dat elke hap een ware smaaksensatie is.

Waarom bavette op je boodschappenlijst moet staan

Als je op zoek bent naar een stuk vlees dat zowel smaakvol als betaalbaar is, dan is bavette de perfecte keuze. Niet alleen is bavette goedkoper dan sommige andere steaks, maar het biedt ook een intensere smaakbeleving.

Daarnaast is bavette zeer veelzijdig in de keuken. Je kunt het bakken, grillen, marineren of zelfs langzaam braden voor een heerlijk zacht resultaat. Bavette is een must-have op je boodschappenlijst, snel bavette kopen dus!

Hoe bereid je picanha en bavette?

Het bereiden van picanha en bavette is relatief eenvoudig, maar er zijn wel een aantal tips waar je rekening mee kunt houden om de optimale smaak te behouden.

Voor picanha is het belangrijk om de vetlaag aan de buitenkant goed te benutten tijdens de bereiding. Snijd met een scherp mes ruitvormige insnijdingen in het vet, dit helpt om het vet te laten smelten en geeft het vlees een mooie korst tijdens het grillen of bakken. Daarna kun je het vlees op smaak brengen met zout, peper en eventueel andere kruiden naar smaak.

Bavette kan het beste op hoog vuur worden gebakken of gegrild. Door de grove structuur van het vlees is het belangrijk om het niet te lang te bakken, anders wordt het vlees taai. Kruid de bavette naar smaak met zout, peper en andere kruiden zoals knoflookpoeder of paprikapoeder.

Eet smakelijk!