ZAANDAM - Als je je eigen schoonheidssalon wilt openen dan komt daar het nodige bij kijken. Na het afronden van de opleiding gaan de meeste schoonheidsspecialisten eerst in loondienst werken in een salon om het vak in de praktijk beter onder de knie te krijgen. Na een aantal jaren ervaring wordt het dan tijd om op eigen benen te staan. Een eigen salon geeft de nodige verantwoordelijkheden en natuurlijk is het financieel onzeker. Je moet vanaf nu voor je eigen inkomen zorgen. Maar met een goede voorbereiding kan het zeker een succes worden.

Doe eerst vooronderzoek

Voordat je besluit je eigen zaak te starten is het goed om vooronderzoek te doen. Zoek uit hoeveel concurrentie er is en of er voldoende behoefte is aan schoonheidsbehandelingen en met welke doelgroep je te maken hebt. Oudere dames hebben nu eenmaal andere wensen dan jonge meiden. En het is ook belangrijk om te weten of je ook heren in je salon kunt verwachten. Als er voldoende mogelijkheden zijn om je bedrijf te laten slagen kun je de volgende stap zetten: het zoeken van een geschikte ruimte. Sommige schoonheidsspecialisten werken aan huis. Als je woning de mogelijkheid biedt om een praktijkruimte aan huis te openen dan is dat natuurlijk ideaal. Zo niet dan zal je iets moeten huren. Probeer een kort huurcontract van 1 of 2 jaar af te sluiten als je nog niet zeker weet of je bedrijf een succes wordt. Daarna kun je een contract voor een langere termijn afspreken. Vaak ben je dan goedkoper uit.

Kies je inrichting met zorg uit

Voordat je kunt starten met je schoonheidssalon heb je uiteraard inventaris nodig. Je kunt online een massagestoel kopen en ook een comfortabele behandelstoel voor bijvoorbeeld massages of gezichtsbehandelingen. Daarnaast moet de praktijk natuurlijk worden ingericht, bijvoorbeeld met vitrines als je de producten die je gebruikt voor je behandelingen ook aan je klanten wilt verkopen. Zorg dat de salon een prettige ruimte is waar jij goed je werk kunt doen en waar je klanten zich op hun gemak voelen. Een prettige sfeer zorgt ervoor dat mensen graag bij je terugkomen. Vaak geeft dat nog meer de doorslag dan de prijs die voor een behandeling moet worden betaald.

Bepaal met welke producten je wilt gaan werken

Het is heel belangrijk om een goede keuze te maken over de producten die je wilt gaan gebruiken voor je behandelingen. Bedenk dat als je voor een goedkope productlijn gaat, je niet heel makkelijk kunt overstappen naar een duurdere, omdat dan ook de prijzen voor je behandelingen omhoog moeten. Klanten vinden dit vaak een reden om elders te gaan kijken of het niet goedkoper kan. Als je je prijzen op een gemiddeld niveau inzet en een goede kwaliteit producten gebruikt. Als je klanten tevreden zijn dan komen ze zeker terug. Daarnaast zullen ze je graag bij familie of vrienden aanbevelen, waardoor je klantenkring groeit.