Niet ieder huishouden binnen en rondom Zaandam staat direct te springen om het inpassen van duurzame energieprojecten in de regio. Ondanks het feit dat duurzaamheid een steeds bepalender thema is in de hedendaagse maatschappij. Denk bij deze energieprojecten aan de realisatie van een grootschalige batterij opslag, het inpassen van een groot zonnepark in de regio, enzovoorts. Ontwikkelaars die bij dergelijke projecten betrokken zijn doen er alles aan om dergelijke verduurzamende projecten zo optimaal mogelijk in te passen binnen het bestaande landschap. Niet alleen om de regionale maatschappelijke impact ervan te minimaliseren, maar ook de ecologische impact ervan.
Om tot een slimme inpassing van deze projecten te komen, houden ontwikkelaars nauw contact met lokale belanghebbenden, de lokale overheid en verschillende andere belangenorganisaties in de regio. Zo ontstaat er voldoende draagvlak om het zonnepark of een soortgelijk duurzaam energieproject te realiseren.
Op zoek naar een geschikte locatie
Een van de belangrijkste stappen bij de ontwikkeling van een duurzaam energieproject is het vinden van een geschikte locatie. In het geval van agri pv is dit relatief simpel; de zonnepanelen worden ergens op de landbouwgrond of bijvoorbeeld het dak van een landbouwbedrijf geplaatst om de interne bedrijfsvoering met zonne-energie te verduurzamen.
Bij de realisatie van een groot zonnepark kan dat lastiger zijn, wanneer een lokale overheid, een netwerkbeheerder of bijvoorbeeld landeigenaar een stuk grond aan moet wijzen. Er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden. Denk aan de ecologische overwegingen die je hierin mee kunt nemen, de visuele aspecten en de lokale sociale acceptatie van een groot zonnepark.
Combinatie van zonnepark met andere bestemming grond
Wanneer men een zonnepark realiseert op een braakliggend stuk grond, hoeft dat niet te betekenen dat dit de enige (toekomstige) toepassing van de grond is. Combineer het met landbouw, met fruitteelt of bijvoorbeeld om de biodiversiteit in een gebied te versterken. In plaats van de zonnepanelen op land te laten plaatsen, is ook een (voormalige) zandwinplas hier geschikt voor. De zonnepanelen drijven in dit geval op het water. Het winnen van zand gaat door, terwijl er op hetzelfde moment duurzame zonnestroom wordt opgewekt. Of denk aan het realiseren van een zonnepark op een voormalige vuilstort.
Combineer een drijvend zonnepark met een grootschalige batterij opslag om de opgewekte energie direct lokaal op te kunnen slaan voor het gebruik op momenten dat het pv-systeem onvoldoende stroom opwekt. Dat is niet alleen duurzaam; ook komt dit de balans op het elektriciteitsnet ten goede.