ZAANDAM - Het schijnt dat de meeste vakanties worden geboekt tussen kerst en half januari. Daarbij moet er natuurlijk gekozen worden: hoe willen we de vakantieperiode doorbrengen? In een tent op de camping? In een hotel? Op pad met een camper? Een optie die steeds populairder wordt is de vakantie doorbrengen in een eigen vakantiehuis. Dat biedt vele voordelen, die we in dit artikel op een rij zetten.


Je hoeft met niemand te delen
Als het jouw eigen vakantiewoning is, hoef je het huis (of appartement) met niemand te delen, als je dat niet wilt. Dat veel mensen juist wel de boel verhuren wanneer ze er zelf niet zitten, is een keuze. Niemand dwingt je hiertoe, dus bepaal het lekker zelf.

Wil je het huis atypisch inrichten? Dat kan gewoon!
Zodra iets jouw eigendom is, bepaal jij wat ermee gebeurt en niemand anders. Je kent bijvoorbeeld wel die kale inrichting van vakantiewoningen, waar vooral niets te veel in staat, omdat alles wat extra is ook extra geld kost. Nu je zelf een woning hebt, kun je hem precies zo inrichten als jij wilt. Is dat compleet anders dan de standaard inrichting van een vakantiewoning? Ga lekker je gang!

Stel je voor dat je graag een complete thuisbioscoop wilt inrichten in een aparte kamer van je vakantiehuis. Dan is dat jouw droom en niemand houdt je tegen om die waar te maken. Oké, het kost vaak wel wat, zo’n interieurverbouwing. Als je daar niet voldoende (spaar)geld voor beschikbaar hebt, kun je eventueel nog lenen om de inrichting van je vakantiehuis volledig naar wens te maken. Als je je maar beseft dat je deze lening + rente uiteindelijk wel moet terugbetalen.

Ga op vakantie wanneer jij wilt
Afhankelijk van je werkplanning kun je heel flexibel omgaan met je vakanties als je een eigen vakantiehuis hebt. Tussendoor even heerlijk genieten van de rust? Dat doe je wanneer jij dat wilt. Maak je niet druk om toiletartikelen, handdoeken en dat soort dingen, want alles ligt al in het huis.

Of toch verhuren?
Je kunt ook geld verdienen aan je vakantiehuis, als je het verhuurt wanneer je er zelf niet in verblijft. Via een particuliere verhuurwebsite kun je zelf aangeven wanneer het huis beschikbaar is en wanneer je er zelf in verblijft. Zo verdien je relatief snel een deel van je investering terug.

Denk je ook aan de beveiliging thuis?
O ja, denk eraan dat je inbrekers geen kans geeft als je op vakantie bent? Het zou toch zonde zijn als je fijne vakantie in je eigen vakantiehuis verpest wordt door een inbraak in je woning. Dus: sluit alles goed af en vraag de buren om een oogje in het zeil te houden. Veel plezier op vakantie!