Een gebroken hartsyndroom is een tijdelijke hartaandoening die vaak wordt veroorzaakt door stressvolle situaties. De hartaandoening kan ook worden veroorzaakt door een ernstige lichamelijke aandoening of een operatie. Mensen met een gebroken hart syndroom kunnen plotseling pijn op de borst hebben of denken dat ze een hartaanval hebben.


Bij een gebroken hart syndroom, is er een tijdelijke verstoring van de normale pompfunctie van je hart in één deel van het hart. De rest van het hart functioneert normaal of met nog krachtigere contracties. Een gebroken hartsyndroom kan worden veroorzaakt door de reactie van het hart op een golf van stresshormonen.

De symptomen van het gebroken hart syndroom zijn behandelbaar en de aandoening lost zichzelf meestal op binnen een aantal dagen of weken.

Oorzaken

De exacte oorzaak van het gebroken hart syndroom is onduidelijk. Men denkt dat een golf van stresshormonen, zoals adrenaline, tijdelijk de harten van sommige mensen kan beschadigen.

Hoe deze hormonen het hart kunnen verwonden of dat iets anders verantwoordelijk is, is niet helemaal duidelijk. Van een tijdelijke vernauwing van de grote of kleine slagaders van het hart is vermoed dat het een rol speelt.

Het syndroom van een gebroken hart wordt vaak voorafgegaan door een intense fysieke of emotionele gebeurtenis

Hoe is het gebroken hartsyndroom anders dan een hartaanval?

Hartaanvallen worden over het algemeen veroorzaakt door een complete of bijna volledige blokkering van een hartslagader. Deze blokkade is te wijten aan een bloedstolsel dat zich op de plaats van vernauwing van vetophoping (atherosclerose) in de wand van de slagader vormt. Bij het syndroom met een gebroken hart worden de hartslagaders niet geblokkeerd, hoewel de bloedstroom in de bloedvaten van het hart kan worden verminderd.

Er zijn een aantal bekende risicofactoren voor het gebroken hart syndroom, waaronder:

*Sekse. (De aandoening treft veel vaker vrouwen dan mannen.)

*Leeftijd. ( Het lijkt erop dat de meeste mensen met een gebroken hartsyndroom ouder zijn dan 50 jaar.)

*Een geschiedenis van een neurologische aandoening. (Mensen met neurologische aandoeningen, zoals een hoofdletsel of een epileptische aandoening (epilepsie) hebben een groter risico op het syndroom van een gebroken hart.)

*Een vorige of huidige psychiatrische stoornis. (Als je stoornissen hebt gehad, zoals angst of depressie, heb je waarschijnlijk een hoger risico op een gebroken hart syndroom.)

Behandeling

Er is geen standaardbehandeling voor gebroken hartsyndroom. De behandeling lijkt op de behandeling van een hartaanval totdat de diagnose helder is. Als het duidelijk is dat het syndroom van gebroken hart de oorzaak van je symptomen is, zal de arts je hartmedicamenten voorschrijven. De medicijnen helpen de belasting van uw hart te verminderen terwijl je herstelt en kunnen verdere aanvallen helpen voorkomen.

Veel patiënten herstellen binnen een maand of zo volledig.

Daarbij is het belangrijk om te werken aan het reduceren van de stressfactoren en gezond met stress weten om te gaan.

Naomi

Sisters Remedies