ZAANDAM - Het bestaan van Bitcoin en cryptocurrency’s zal ondertussen vrijwel niemand meer ontgaan zijn. Uit onderzoek blijkt dat er inmiddels al 425 miljoen mensen ter wereld crypto bezitten en er gebruik van maken. Het kopen en opslaan van digitale valuta wordt steeds eenvoudiger. Er zijn veel exchanges die hierop inspelen met speciale hulpmiddelen voor beginners. Maar hoe zit het eigenlijk met het minen van Bitcoin? Om dit te kunnen doen zul je eerst goed moeten begrijpen wat bitcoin mining precies is en of het de moeite waard is om hiermee te beginnen. Daarom gaan we op deze pagina antwoord geven op de volgende vragen:


  • Wat is Bitcoin mining precies?

  • Is het nog steeds rendabel om Bitcoin te minen?

  • Hoe kun je beginnen met minen?

  • Wat heb je allemaal nodig om Bitcoin te minen?


Met Bitcoin mining wordt het proces bedoeld waarmee je cryptocurrency, in dit geval Bitcoin, genereert met je computer. Om te kunnen minen heb je op je computer specifieke hardware nodig en vooral de juiste videokaarten. Deze spelen namelijk een grote rol in het proces en doen al het rekenwerk. Voor een goede videokaart om te minen ben je al gauw een kleine 1.000 euro kwijt.

Er wordt vaak gezegd dat vroeger alles beter was. Wat het minen van Bitcoin betreft is dat zeker waar. Minen kan ook nu nog een stuk aantrekkelijker zijn bij de nieuwste projecten, omdat je in verhouding veel grotere beloningen zult krijgen. Het nadeel is dat de kans klein is dat deze projecten net zo'n groei door zullen maken als Bitcoin.

In de begindagen van Bitcoin was minen eenvoudig en kon het met de meeste apparaten. Miners konden in deze periode met hun computers block ontdekken en valideren, waarmee ze vaak in één keer 50 Bitcoin verdienden. Als je dit afzet tegen de huidige koers, is het een bizar idee dat dit toen zo makkelijk ging.

Of het minen van Bitcoin nog rendabel is, hangt deels af van de markt en andere miners. Met de huidige BTC koers en de hoge energieprijzen is dat op dit moment niet het geval. Maar Bitcoin is ook een crypto valuta die in de toekomst onderhevig kan raken aan deflatie. Omdat er een vast aantal Bitcoin bestaat, worden deze steeds schaarser, bijvoorbeeld omdat mensen ze kwijtraken. Dit kan de prijs van de Bitcoin op lange termijn opdrijven.

Bitcoin draait op een gedecentraliseerd blockchain netwerk. Als miner ga je op dit netwerk transacties verifiëren. Blockchain technologie zorgt ervoor dat er een openbare geschiedenis van transacties gecreëerd wordt. De betreffende blokken zijn met elkaar verbonden zodat er niet gemanipuleerd kan worden. Door te beginnen met minen help je deze crypto veilig te houden. Hier wordt je dan weer voor beloond in de vorm van BTC.

Als je wilt gaan minen is het belangrijk om te weten welke hardware je daarvoor nodig hebt. Het minen van Bitcoin is een gecompliceerd proces waarbij verschillende hardware onderdelen gebruikt kunnen worden. Wanneer je als beginner wilt gaan minen moet je minimaal beschikken over de volgende onderdelen:


  • Een SSD voor opslag van minimaal SSD van minimaal 120GB

  • Een Riser kaart met daarbij een USB-kabel

  • Een goed moederbord wat beschikt over voldoende PCIE 1x sloten

  • Een geheugen van minimaal DDR2 en 8GB

  • Een AMD RX series, nVidia GTX of RTX videokaart

  • Een Intel of AMD processor