Als uw roldeur vaak wordt gebruikt om uw pand in en uit te gaan, kan het verstandig zijn om te kiezen voor een loopdeur. Met een loopdeur kunt u het pand betreden zonder de gehele roldeur te openen, wat niet alleen gemakkelijker is maar ook beter voor het milieu, vooral als de ruimte erachter verwarmd is. Maar is het mogelijk om in iedere roldeur een loopdeur te monteren? In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden en beperkingen.

Wat is een roldeur?

De term 'roldeur' wordt vaak gebruikt voor overhead- of sectionaaldeuren. Deze deuren, die veel voorkomen in bedrijfsgebouwen en privégarages, bestaan uit brede panelen die bij het openen omhoog schuiven. Bij dit type deuren is het vrijwel altijd mogelijk om een loopdeur in te bouwen.

Er zijn echter ook roldeuren die uit smallere lamellen bestaan, vergelijkbaar met een rolluik. Deze lamellen zorgen ervoor dat de deur compact kan worden opgerold boven de deuropening. Dit type deuren wordt veel gebruikt in winkelpanden en parkeergarages. Helaas zijn deze lamellendeuren meestal niet geschikt voor een loopdeur vanwege de technische beperkingen die gepaard gaan met het compacte ontwerp.

Achteraf een loopdeur inbouwen in een bestaande roldeur

Het is technisch gezien bijna altijd mogelijk om achteraf een loopdeur in een sectionale roldeur (met brede panelen) in te bouwen. Hierbij worden de panelen ingezaagd om deurprofielen aan te brengen. Bij elektrische roldeuren wordt vaak een beveiliging toegevoegd die voorkomt dat de roldeur opent wanneer de loopdeur open staat, om beschadigingen te vermijden.

Hoewel het technisch mogelijk is, betekent dit niet altijd dat het financieel de beste keuze is om achteraf een loopdeur te installeren. Het inbouwen van een loopdeur is arbeidsintensief en handwerk kost geld. Bij oudere of kleinere deuren kan het verstandiger zijn om te investeren in een nieuwe roldeur waarin direct een loopdeur is ingebouwd.

Mogelijkheden bij lamellen roldeuren

Wat als u een lamellen roldeur heeft en toch een loopdeur wilt? Lamellen roldeuren worden meestal gekozen vanwege hun compacte oprolmechanisme, ideaal voor situaties met beperkte inbouwruimte. Het is echter lastig om een loopdeurprofiel of onderdelen zoals een deurklink in het compacte pakket van een lamellen roldeur op te nemen.

De Compact deur van rolflex: een ruimtebesparende oplossing

Voor situaties waarin zowel ruimtebesparing als een loopdeur gewenst zijn, biedt Rolflex de Compact deur aan. Deze deur combineert de voordelen van een sectionaaldeur en een lamellen roldeur. De Compact deur lijkt op een overheaddeur met brede panelen, maar heeft een uniek vouwmechanisme. In plaats van langs plafondrails te schuiven, vouwt deze deur haar panelen op boven de deuropening, net als een lamellen roldeur. Dit maakt de Compact deur ruimtebesparend én geschikt voor een loopdeur, waardoor u het beste van beide werelden krijgt.

Voordelen van een loopdeur

Een loopdeur biedt diverse voordelen:

- Energie-efficiëntie: Door alleen de loopdeur te gebruiken, blijft de rest van de deur gesloten, wat helpt om warmteverlies te verminderen.

- Gebruiksgemak: Het is praktischer om snel even door een loopdeur te gaan in plaats van de gehele roldeur te openen.

- Verhoogde veiligheid: Moderne loopdeuren kunnen worden uitgerust met extra beveiligingsmaatregelen, zoals een geïntegreerde vergrendeling die voorkomt dat de roldeur opent als de loopdeur open staat.

Wanneer is een nieuwe roldeur de beste keuze?

Als u overweegt een loopdeur in te bouwen in uw bestaande roldeur, is het belangrijk om de kosten tegen de baten af te wegen. Voor oudere roldeuren kan het financieel aantrekkelijker zijn om een nieuwe roldeur aan te schaffen die al is voorzien van een loopdeur. Nieuwe roldeuren bieden bovendien vaak betere isolatie en veiligheid, en kunnen meer voldoen aan uw huidige esthetische en functionele wensen.

Tot slot

Hoewel het technisch mogelijk is om een loopdeur in veel soorten roldeuren in te bouwen, is het niet altijd de meest praktische of kostenefficiënte oplossing, vooral niet voor lamellen roldeuren. De Compact deur van Rolflex biedt een innovatieve oplossing voor situaties waarin ruimtebesparing en een loopdeur gewenst zijn. Door de verschillende opties en uw specifieke behoeften te overwegen, kunt u de beste keuze maken voor uw situatie. Voor meer informatie over de Compact deur en andere oplossingen kunt u terecht bij Rolflex. Zie voor meer info www.rolflex.com/nl/.