ZAANDAM - Als je het geluk hebt in een huis met een ruime tuin te wonen dan heb je daar vast wel ruimte voor een mooi tuinhuis. Een hippe blokhut of een charmant houten huisje maken je tuin exclusief en bovendien extra gezellig. Een tuinhuis kun je gebruiken als fietsenschuurtje, maar je kunt er ook een gezellige plek van maken om je vrije tijd door te brengen of om te werken. Als je regelmatig thuiswerkt en in huis is het te druk dan kun je je terugtrekken in het tuinhuis om daar rustig en geconcentreerd te werken of om belangrijke gesprekken te voeren met klanten of collega’s.

Een tuinhuis koop je gewoon online

Zoals zo veel vandaag de dag kun je zelfs een tuinhuis online bestellen. Bij Lugarde Nederland hebben ze fraaie tuinhuizen en blokhutten in tal van uitvoeringen. Je kunt ook ene eigen ontwerp laten maken. Bij alle modellen staan de afmetingen vermeld zodat je kunt uitmeten of het door jou gewenste model passend is voor jouw tuin. Je mag in de meeste gevallen een bepaald percentage van de tuin bebouwen. Als je een huurwoning hebt, is het natuurlijk altijd raadzaam om contact op te nemen met de verhuurder om te overleggen of het is toegestaan een tuinhuisje te plaatsen. Het is ook wel sympathiek om bij de plaatsing rekening te houden met de buren. Ontneemt het tuinhuis niet te veel zicht en te veel zon in hun tuin? Misschien kan een net wat andere plaatsing ergernis van de buren voorkomen.

Een blokhut in de tuin zorgt voor minder onderhoud

Als je een hekel hebt aan onkruid wieden dan is een tuinhuis of blokhut plaatsen een prima idee. Op die plek in de tuin kan dan immers geen onkruid meer groeien. Om het ongebreideld woekeren van onkruid verder te voorkomen kun je kiezen voor grote tegels. Maar leg je tuin nooit helemaal dicht. Dan loop je namelijk het risico op overstromingen als het lang of hard regent. Het water kan dan niet goed meer wegstromen. Open grond zorgt ervoor dat het hemelwater gemakkelijker kan wegstromen. Een regenton is natuurlijk ook een optie, dan kun je met het opgevangen regenwater de planten besproeien als het in de zomer langdurig niet regent.

Laat een mooi tuinhuis plaatsen

Met een keuze uit de fraaie tuinhuizen van die te koop zijn geef je je tuin echt iets extra’s. De plaatsing is doorgaans heel eenvoudig. Een beetje handige klusser kan het desnoods zelf. Maar je kunt de plaatsing natuurlijk ook uitbesteden. Nadat het tuinhuis in elkaar is gezet kun je het hout bewerken met beschermende beits. Daarmee verleng je de levensduur aanzienlijk. Je kunt kiezen voor een beits met een kleurtje, of voor blanke beits die de oorspronkelijke kleur van het hout in stand laat. De leverancier van je tuinhuis of blokhut kan je deskundig advies geven over periodiek onderhoud aan het tuinhuis.