ZANDVOORT - Met wederom een recordaantal deelnemers gingen er zaterdagochtend maar liefst 7.348 wandelaars van start bij de 30 van Zandvoort. De wandelaars konden bij dit evenement van Le Champion kiezen uit een 18 km of 30 km route die beiden over het Noordzeestrand liepen, door het duinlandschap van Zuid-Kennemeland en langs diverse landgoederen en culturele highlights. De gezellige verzorgingsposten onderweg en het warme onthaal in het centrum van Zandvoort maakten de dag compleet.

Om 08.00 uur in de ochtend klonk op het Circuit Park Zandvoort het eerste startsignaal voor de 30 km wandelaars van de 30 van Zandvoort. Adnan Tekin, gedeputeerde Natuur van Provincie Noord-Holland, was aangetreden om het officiële startschot te geven. Meer dan 4.000 sportievelingen wandelden de hoofdafstand. Een uur later gingen de wandelaars van de 18 km van start. Beide routes gingen in noordelijke richting over het strand. Na 5 km bogen de 18 km wandelaars af het Nationaal Park Zuid-Kennermerland in en langs het prachtige Vogelmeer en Wisentengebied Kraansvlak. De 30 km maakte een grotere lus binnen het Nationaal Park en kwam daardoor langs diverse culturele hoogtepunten, zoals de middeleeuwse Ruïne van Brederode en Openluchttheater Caprera. Maar ook de landgoederen onderweg, zoals Landgoed Duin en Kruidberg welke tevens als verzorgingspost diende, waren weer een genot voor het oog van de deelnemers.

Feeststemming in Zandvoort
Zandvoort had zijn best gedaan om de deelnemers bij de finish extra in het zonnetje te zetten. Er was live muziek, er werden bloemen uitgedeeld, de terrassen waren open en het speciale Zin in Zandvoort Menu werd aangeboden. Ook reden de befaamde dorpstreintjes op en neer door het dorp en brachten de wandelaars terug naar het Circuit Park Zandvoort of naar het station van Zandvoort. Zo konden de deelnemers hun avontuur in stijl afsluiten.

€ 4.703,- opgehaald voor Antoni van Leeuwenhoek Foundation
Aan de 30 van Zandvoort was de Antoni van Leeuwenhoek Foundation verbonden, waardoor deelnemers bij inschrijving een vrijwillige bijdrage konden leveren. Le Champion mocht voor het startschot het bedrag bekendmaken en een cheque van € 4.703,- overhandigen aan Saskia van de Meeberg van de foundation. Met deze opbrengsten komt de foundation weer een stap dichterbij haar ambitie om met behulp van topwetenschappers en geavanceerde apparatuur voor iedere patiënt een therapie op maat te kunnen ontwikkelen.
Volgend jaar weer!
Volgend jaar vindt de 30 van Zandvoort plaats op zaterdag 24 maart 2018. De inschrijving opent eind oktober dit jaar. Kijk voor meer informatie op www.30vanzandvoort.nl.