ZAANDAM - In het weekend van 8 en 9 april staat Zaans muzikaal talent weer vol in de spotlights bij FluXus. Dat weekend vindt namelijk de 16de editie van het Jan Pasveerconcours plaats. Dit concours, vernoemd naar de oud-directeur van de Muziekschool, wordt afwisselend voor solisten en ensembles georganiseerd. Het concours stimuleert muziekleerlingen verder te komen en laat hen podiumervaring opdoen. In 2017 zijn de ensembles aan zet op het Pasveerconcours. Dit jaar met een bijzondere afsluiting: de finale, in de vorm van een concert, is op 9 april voor het eerst in het Zaantheater! Op 25 maart vindt er in aanloop naar het concours een concert en masterclass plaats van Duo Wolfs-KleinJan.

De voorronde-dag op zaterdag 8 april is van 9.30 uur tot circa 21.00 uur. Alle deelnemende ensembles krijgen maximaal een kwartier de tijd om de jury te overtuigen. De deelnemende ensembles worden opgedeeld in drie categorieën: 2-5 muzikanten (A), 6-15 muzikanten (B) en 16 of meer muzikanten (C). Je bent van harte welkom om te komen luisteren bij FluXus op de Westzijde 148 in Zaandam. Tijdens de voorrondes kun je gratis in- en uitlopen.

Finale met optreden Lidewei Loot
De finale vindt plaats in het Zaantheater en begint om 19.00 uur. Kaarten à € 5,-, inclusief pauzedrankje en garderobe, zijn verkrijgbaar via www.zaantheater.nl

of op de dag zelf vanaf 18.00 uur bij de kassa van het Zaantheater. Met de FluXus-pas is de entree € 4,-. In de foyer is er tijdens de pauze en het juryoverleg een optreden van Lidewei Loot, de concourswinnares van vorig jaar. De jury dit jaar bestaat uit Paul Waerts (voorzitter), Marjan Jaspers Fayer (blazer), Joop van Deuren (toetsen en lichte muziek), Gerard Kuipers (blazer) en Egbert Kreiken (strijker) en Margriet Eshuijs (zang). De winnaar van het concours wint de Jan Pasveerprijs; een plaquette gemaakt door Enric Adsera Riba en 500 euro van de gemeente Zaanstad.

Masterclass en concert De Muziekkamer
Voorafgaand aan het concours organiseert stichting de Muziekkamer samen met FluXus een concert en een masterclass. Dit keer met Duo Wolfs-KleinJan. Tom Wolfs (klarinet) en Niek KleinJan (percussie) geven op zaterdag 25 maart om 13.00 uur een concert in de Verkadezaal van FluXus, Westzijde 148 te Zaandam. Ze toveren pareltjes uit de muziekgeschiedenis naar boven van J.S. Bach, L. van Beethoven en Steve Reich.
De masterclass begint die dag om 14.30 uur en is bedoeld voor de deelnemende ensembles als voorbereiding op het Jan Pasveerconcours. Tijdens deze masterclass krijgen de ensembles de gelegenheid om 25 minuten met Tom en Niek aan een deel van hun voorspeelstuk te werken. Een betere voorbereiding op het concours is nauwelijks denkbaar! Alsof dat nog niet genoeg is, komen de cursisten van kunstenares en docent Betteke Akkerman de optredende ensembles tekenen. De tekeningen worden tijdens de finale in het Zaantheater tentoongesteld in de foyer.